6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 21:23
No menu items!

Elita luptei antimafia a celebrat 10 ani de DIICOT. FOTOGALERIE

spot_img

Procurorii care au făcut cele mai răsunătoare dosare de crimă organizată s-au reunit într-un cadru festiv, la București

Hosu Giorgiana_SZ (3)

Sursa Zilei vi-i prezintă în exclusivitate pe autorii unora dintre cele mai răsunătoare dosare de crimă organizată ale României, reuniţi, vineri, la Bucureşti, la 10 ani de la înfiinţarea DIICOT.

Bilanţul de 10 ani ai procurorilor de la crimă organizată i-a întors la origini pe un fost procuror general, acum cel mai titrat procuror anticorupţie din România – Laura Codruţa Kovesi – şi pe actualul procuror general adjunct al României – Codruţ Olaru – fost şef al DIICOT.

Kovesi_Olaru_SZ

Aproape toţi procurorii DIICOT din România, adică puţin peste 250, au participat, vineri, la o întâlnire festivă, în sediul Institutului Naţional de Statistică, la un deceniu de la înfiinţarea instituţiei. De la „serbare” au lipsit motivat de MCV, repectiv de o deplasare la Haga, ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc, şi procurorul general al României, Tiberiu Niţu.

Întâlnirea profesioniştilor în lupta cu crima organizată a fost, în schimb, onorată de reprezentanţii tuturor celor 55 de state cu care DIICOT a încheiat parteneriate şi cu care colaborează în mod constant.

Bilanţul DIICOT pe 10 ani

– 64.568 de dosare
– 10.038 de rechizitorii
– 38.831 de inculpaţi trimişi în judecată
– sechestre de peste 5 miliarde de lei
– 3 tone şi jumătate de cocaină şi heroină scoase de pe piaţă
– 5 tone de canabis şi 4 tone de precursori, capturate

DIICOT este condusă, în prezent, de procurorul şef adjunct Giorgiana Hosu, cea care a declarat, la finalul întâlnirii, că succesul organizaţiei stă în mâinile procurorilor a căror muncă spectaculoasă a fost confirmată în aceşti 10 ani de instanţe. Statisticile arată că DIICOT are o rată de achitare sub 1,8%.

Giorgiana Hosu este, din anii 2000, autoarea unor rechizitorii complicate, precum: Privatizarea CICO (a cărei „creier” a fost fugarul om de afaceri româno-israelian Sorin Beraru), dosarele economice ale lui Omar Hayssam, Sorin Ovidiu Vîntu (dosarele PetromService), fraţii Awdi (condamnaţi pentru devalizarea Rodipet şi anchetaţi încă pentru infracţiuni economice şi finanţarea terorismului) .

Cătălin Borcoman, adjunct al DIICOT pentru scurt timp, a semnat rechizitoriile sensibile privindu-l pe spionul militar Achim Floricel, dar şi fuga din România a sirianului condamnat şi pentru terorism Omar Hayssam

Cătălin Borcoman
Cătălin Borcoman

Remus Jurj – Dosarul „BID-Sorin Ovidiu Vîntu”

Ionel Nicula, fost adjunct al DIICOT, a prins firul care a dus la găsirea armelor furate din depozitul Armatei de la Cirogârla în timp ce investiga o reţea de traficanţi de droguri

Ioan Nicula
Ioan Nicula

Codruţa Trandafir – a lucrat la rechizitoriile oamenilor de afaceri Ovidiu Tender, rechizitoriul „Zahărul”, reţeaua de evazionişti patronată de senatorul Măgureanu şi clanul „Butoane”; 4 rechizitorii pentru reţeaua „hoţului în lege” Nicu Patron, responsabil pentru organizarea unor uriaşe transpoturi cu ţigări de contrabandă pe teritoriul României

George Şpaiuc, instrumentează dosarul „Ioan Niculae-Romgaz”, în care l-a pus sub acuzare pe fostul ministru al economiei, Adriean Videanu și a cerut aviz pentru urmărirea penală a lui Varujan Vosganian, dar aceasta a fost respinsă de Parlament.

George Șpaiuc
George Șpaiuc

George MilitaruReţeaua „bancherii”, clanul țiganilor care obțineau credite de la bănci cu ajutorul unor politicieni și a generalului SIE Dragoș Diaconescu.

Ioana Albani, cel mai titrat procuror român de cybercrime, premiat cu titlul de „Procurorul anului” la Summitul Mondial al Procurorilor Generali de la Seul (2008) pentru rechizitoriul prin care a trimis în judecată o reţea complicată de hackeri care înşelaseră cu peste 10 milioane de euro mii de cetăţeni americani.

Albani Ioana_SZ

Viorel Badea – rechizitoriul Guciffer, reţeaua Iustin Covei, reţeaua de hoţi de la bancomate condusă de fratele lui Nicu Gheară şi Boenică

Badea Viorel_SZ

Marius Crivăţ – rechizitoriul „Anonimus România”

Cătălin Camburi – rechizitoriul hackerului Vlăduţ, spărgătorul serverelor NSA

Marius Voineag și Gabriel Cristian – investighează manipularea SIF Banat şi Muntenia, precum și fraudele cu cereale ale lui Jilal El Khalil

Marius Voineag
Marius Voineag

George Pătuleanu – înșelăciuni și furturi de utilaje din Europa de Vest, intermediate de o rețea din Borșa

Gheorghe Pătuleanu
Gheorghe Pătuleanu

Ovidiu Nistor – rechizitoriul teroristului Mohamad Al Dulaimi

Raluca Botea – rechizitoriul tablourilor furate din Olanda

Ionel Tudosan – rechizitoriul lui Hua Le Duc, chinezul considerat interfața Triadelor în România