Toți salvatorii SMURD și ISU sunt în doliu după ce un elicopter al serviciului de urgență s-a prăbușit, joi, în timpul unei misiuni în Republica Moldova, iar cei patru membri ai echipajului au murit.
Încă de joi seara, la Unitatea de Primiri Urgențe din Iasi s-au aprins lumânari în memoria victimelor. Voluntari și studenți au adus un omagiu celor care le-au fost mentori și exemple de profesionalism și au avut parte de un sfârsit atât de brutal, relatează stirileprotv.ro.
În același timp, vineri, 3 iunie, în Republica Moldova a fost decretată zi de doliu național. Potrivit unui comunicat al Președinției moldovene, în toate localitățile republicii, precum și în misiunile diplomatice și consulare ale Republicii Moldova de peste hotare vor fi arborate în bernă drapelele de stat. La ora 12.00, se va cinsti memoria victimelor accidentului aviatic, prin păstrarea unui moment de reculegere.
„Am discutat ieri (joi – n.r.) în două rânduri cu premierul Filip și cu domnul ministru Tobă, astăzi de dimineață (vineri dimineață – n.r.) și cu domnul ministru Voiculescu. Aseară s-au deplasat două echipaje de la Ministerul de Interne, de la Criminalistică, împreună cu un procuror de la Parchetul General de la noi. Au ajuns astăzi de dimineață la locul faptei. Sunt acolo și au început activitatea împreună cu colegii moldoveni. Aseară și azi-noapte târziu s-a finalizat un protocol între Parchetul General din România și Parchetul General din Republica Moldova, care să permită specialiștilor români să participe la anchetă, și nu doar să asiste așa cum ar fi cazul dacă nu exista acest protocol. E foarte probabil, totodată, din câte am înțeles, autoritățile moldovene ar fi chiar de acord ca autoritățile române să preia complet controlul anchetei. Oricum, specialiștii noștri sunt acolo și au început deja activitatea„, a spus Dacian Cioloș.
Șeful Executivului a precizat că trupurile celor decedați în accidentul aviatic vor fi aduse vineri la Iași.
„Aseară târziu au plecat de la Iași cei de la Ministerul de Interne și de la spital să ridice corpurile celor patru membri ai echipajului cărora li s-a făcut necropsia azi-noapte și astăzi vor ajunge la Iași pentru a pregăti înmormântarea. Domnul Raed Arafat este și dânsul acolo. Am cerut ministrului de interne și ministrului sănătății să se organizeze, în așa fel încât toți cei patru membri ai echipajului să fie tratați la fel din punct de vedere al susținerii familiilor de acolo„, a spus Dacian Cioloș.
Cioloș i-a mulțumit omologului său moldovean, Pavel Filip, pentru ajutorul dat de autoritățile din Republica Moldova celor din România.
„Vreau să-i mulțumesc și pe această cale domnului prim-ministru Filip pentru modul exemplar în care s-au mobilizat autoritățile din Republica Moldova, cel puțin până acum, pentru a ne ajuta să rezolvăm cât mai repede și să clarificăm cât mai repede condițiile în care a avut loc acest accident”, a mai spus Cioloș.
Întrebat dacă l-a informat pe președintele Klaus Iohannis cu privire la ce s-a întâmplat în Republica Moldova și cu privire la ce a aflat despre accident de la ministrul Petre Tobă, Dacian Cioloș a răspuns: „Da, sigur. E la curent și dânsul”.
Oficiali ai Inspectoratului General de Aviație au explicat, vineri, că elicopterul de tip EC-135 cu numărul de înmatriculare 347, prăbuşit în Republica Moldova, nu era dotat cu un radar meteo, fiind singurul dintre cele folosite de SMURD care nu avea un astfel de dispozitiv.
Un alt aparat de zbor SMURD în aceeaşi situaţie este cel care a ajuns în România pe asigurarea de la accidentul Sutghiol, însă acesta nu zboară încă, au explicat reprezentanții Inspectoratului de Aviație.
Și Parchetul General a anunțat, vineri, într-un comunicat de presă, că o echipă de anchetă, formată din procurori militari și specialiști, cercetează în regim de urgență locul unde s-a prăbușit elicopterul SMURD în Republica Moldova, fiind recoltate mai multe probe și identificați martori.
În același comunicat se precizează că între Parchetul General și Procuratura Generală a Republicii Moldova a fost încheiat, în conformitate cu Convenția europeană de asistență judiciară în materie penală și cu prevederile Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă, având ca obiectiv facilitarea și desfășurarea cu operativitate a investigațiilor în cazul elicopterului SMURD prăbușit joi.
Totodată, Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a transmis autorităților judiciare din Republica Moldova o cerere de asistență judiciară internațională în materie penală cu caracter urgent, pentru a se evita pericolul pierderii de probe și mijloace de probă.
„În momentul de față, echipa de anchetă, formată din procurori militari și specialiști, participă la cercetarea la fața locului și desfășoară activități specifice acestei faze a procesului penal. Până la această etapă a anchetei, s-au efectuat următoarele acte: conservarea locului faptei și a probelor, identificarea martorilor, recoltarea de probe de combustibil, recoltarea de probe toxicologice și de ADN. În vederea conservării probelor, echipa comună de anchetă a efectuat actele procedurale cu caracter de urgență, unele dintre aceste activități fiind în curs de desfășurare”, se mai arată în comunicatul Parchetului.
Potrivit Parchetului General, “în cauză, cercetările sunt efectuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă, neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă”.
R.D.