Ediz Yeniatakan, elevul de la Colegiul Ion Creangă, care și-a înjunghiat în gât profesoara de japoneză a fost condamnat în primă instanță la 7 ani de pedeapsă într-un centru de detenție, ca măsură educativă. Magistrații și-au motivat decizia prin faptul că elevul și-a premeditat agresiunea, cu o lună înainte chiar, iar lovitura putea fi fatală dacă femeia nu s-ar fi zbătut.
Elevul Ediz Yeniatakan, elev în clasa a X-a la Colegiul Național „Ion Creangă” din București, a fost găsit vinovat de Tribunalul București pentru tentativă de omor calificat, tulburare a ordinii și liniștii publice și port sau folosire fără drept de obiecte periculoase.
Adolescentul și-a premeditat fapta, când i-a scris unui coleg, cu o lună înainte, că are de gând să omoare „la alegere” un cadru didactic: „Ține un secret: de ziua mea asasinez un profesor la alegere, cu bomboane în care pun ricin”.
De asemenea, în anchetă s-a stabilit că elevul s-a documentat cu privire la modalitatea de a ucide, apoi s-a hotărât ca victima să fie profesoara de limba japoneză Andreea Raluca Puchea. Ediz Yeniatakan nu și-a motivat gestul criminal. Ediz Yeniatakan a venit la liceu înarmat cu un cuțit de 20 de centimetri, cu lama de aproximativ 10 centimetri, a intrat în clasă în timp ce profesoara de japoneză împărțea niște teste și s-a așezat în ultima bancă pe rândul de la geam.
„Inculpatul a plecat dinspre banca lui, a șasea din rând, către banca în dreptul căreia se afla profesoara (…) a scos cuțitul din buzunar și a efectuat o mișcare circulară de la stânga la dreapta către gâtul profesoarei, aceasta din urmă reușind să blocheze parțial lovitura inculpatului cu mâna sa stângă, dându-se cu un pas în spate și lovind banca din spate. La scurt timp, persoana vătămată a reușit să îi ia din mână cuțitul inculpatului și a pus cuțitul pe catedră”, au reținut anchetatorii.
Tribunalul București l-a condamnat pe Ediz Yeniatakan la măsura educativă a internării într-un centru de detenție timp de 7 ani, precum și la plata a 50.000 de euro cu titlu de daune morale către victimă.
„Tribunalul are în vedere că leziunea superficială cauzată victimei nu va fi avută în vedere de către instanță pentru a reține gravitatea redusă a faptei, având în vedere că rezultatul fatal al acțiunii inculpatului a fost evitat ca urmare a reflexului de apărare al victimei. Din modalitatea de executare a acțiunii de lovire și zona atinsă de cuțit, tribunalul reține că în lipsa apărării, leziunile cauzate victimei ar fi fost cel mai probabil fatale”, a mai notat judecătorul.