Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, vineri, că, în cel mult trei săptămâni, va fi deblocată procedura de achiziţie pentru testele de salivă în şcoli, precizând că elevii de gimnaziu şi de liceu şi-ar putea administra aceste teste în unitatea de învăţământ, sub supravegherea profesorului.
“Am primit asigurări că în două, maxim trei săptămâni va fi deblocată procedura de achiziţie, cu siguranţă, pentru că următorul lot va putea fi contractat, vor ajunge testele non-invazive pe bază de salivă în şcoli şi ele se vor administra. Însă, ceea ce am asumat este următorul lucru pentru a consolida relevenţa acestor teste, cel puţin pentru elevii de vârstă mai mare, cel puţin gimnaziu şi liceu, acestea ar putea fi auto-administrate de fiecare elev în şcoală, sub supravegherea cadrului didactic care nu se implică în administrarea testului, dar care poate gestiona, centraliza, rezultatul acestor teste”, a spus Sorin Cîmpeanu.
Ministrul a menționat că elevii care refuză acest lucru nu vor avea interzis accesul la educaţie.
“Cu precizarea că în lege testarea nu este obligatorie. Dacă nu este obligatorie, acei elevi care din păcate nu au înţeles şi nu vor înţelege importanţa testării, nu vor avea accesul interzis la educaţie, aceia care refuză să se testeze”, a afirmat Cîmpeanu.
Clasa trece în online la trei cazuri de COVID confirmate în interval de 7 zile
Toate școlile și grădinițele din țară vor începe luni semestrul al doilea cu prezență fizică, din perspectiva noului criteriu al gradului de ocupare a paturilor de spital dedicate pacienților COVID-19, a anunțat ministrul Educației în cadrul conferinței de presă în care a prezentat noul ordin comun privind funcționarea școlilor, alături de ministrul Sănătății.
Potrivit acestor reguli:
-O clasă de elevi sau grupă de grădiniță trece online atunci când se confirmă trei cazuri de COVID-19 la copii în interval de șapte zile
-Școala sau grădinița trece în online integral când cel puțin jumătate dintre clase/grupe au activitatea fizică suspendată
-Într-un județ, școlile trec în online atunci când gradul de ocupare a paturilor de spital pentru pacienții COVID-19 atinge 75%. În prezent, media națională este de 16%, cel mai ridicat grad fiind în Suceava – 34%, urmat de Cluj – 28, potrivit ministrului Alexandru Rafila.
Ziua de referință va fi cea de joi, iar decizia suspendării sau revenirii la activitate fizică se ia pentru o săptămâna întreagă.
Adina Silav