Noul an şcolar 2021 – 2022 începe luni, cu prezenţă fizică la cursuri în cea mai mare parte a unităţilor de învăţământ din România, excepție făcând circa 7000 de copii din 12 localități unde numărul cazurilor de Covid a crescut incidență la peste 6 la mia de locuitori. Aproape trei milioane de copii încep școala și vor fi prezenți în bănci, cu toate că numărul infectărilor este aproape dublu față de anul trecut. Bilanțul cazurilor de COVID se menține la peste 2000 de șase zile.
Purtarea măștii de protecție și evitarea aglomerației sunt primele măsuri de care atât copiii cât și profesorii și părinții trebuie să țină cont, însă față de anul trecut când festivitățile au fost interzise, tocmai pentru a nu se crea aglomerație, anul acesta începe cu festivități la care ș-au anunțat prezența mai mulți politicieni, printre care președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu.
Elevii se întorc fizic în bănci, dar nu se știe pentru cât timp. Chiar ministrul educației spunea că „s-ar putea să fie vorba doar de o lună”. La jumătatea lunii octombrie, rata de incidență ar putea ajunge la 6 la mie, limita de la care se trece în online.
Specialiștii atrag atenția că valul 4 de Covid ar putea fi mult mai sever fată de valul 3.
„Dacă nu vom lua măsuri în următoarele două săptămâni, valul riscă să devină avalanşă. Ce măsuri? Orice măsuri, cea mai mică restricţie imaginabilă, alegeţi voi cea mai mică «jertfă» pe care sunteţi dispuşi să o faceţi vreme de 4 săptămâni pentru a salva 10.000 de vieţi (masca pe stradă, orice). Singura condiţie este că trebuie luată la nivel naţional. Comparaţia cu alte state care au gestionat mult mai bine valul 4 ne arată că doar vaccinarea împreună cu testarea şi alte măsuri non-farmaceutice pot oferi o protecţie robustă şi scăderea numărului de cazuri grave şi decese”, consideră cercetătorul Octavian Jurma.