Alocația elevilor din familiile cu venituri reduse poate fi micșorată sau chiar anulată în funcție de numărul de absențe, conform unei Ordonanțe de Urgență adoptată de Guvern și publicată joi în Monitorul Oficial.
Sunt vizați cei peste 133.000 de beneficiari ai Legii 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei cu venituri reduse, fiecare școlar beneficiind lunar de 183 de lei.
Conform OUG, inspectoratul școlar are obligația să transmită agenției teritoriale, în luna martie a fiecărui an și respectiv în luna august a fiecărui an, situația privind frecventarea cursurilor de către acești copii.
Situația se transmite electronic la data și în formatul convenit cu agențiile teritoriale și va conține, în mod obligatoriu, numele, prenumele, codul numeric personal ale copiilor și reprezentanților familiei, adresa de domiciliu sau reședință și numărul de absențe înregistrate.
Potrivit OUG, cuantumul alocației se poate diminua proporțional cu numărul absențelor, după cum urmează:
– cu câte 20% pentru fiecare copil care înregistrează un număr cuprins între 10 și 19 absențe;
– cu câte 50% pentru fiecare copil care înregistrează un număr de 20 de absențe.
În situația în care un copil are peste 20 de absențe nemotivate sau repetă anul școlar din alte motive decât cele medicale, atunci elevul este exclus din numărul de copii ai familiei avut în vedere la acordarea dreptului.
Cine sunt beneficiarii
Alocația pentru susținerea familiei este prevăzută ca formă de sprijin pentru familiile cu venituri reduse care au în creștere și îngrijire copii în vârstă de până la 18 ani.
Suma lunară totală achitată de la buget este de 24,4 milioane de lei. Printre județele cu cel mai mare număr de beneficiari se numără Bacău (8.000), Iași (7.100) și Vaslui (6.600).
Adina Silav