6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 2:33
No menu items!

Elevii şi profesorii din București vor învăţa într-un simulator cum să se comporte în caz de cutremur

spot_img

 elevi instructaj

Elevii şi profesorii din Capitală vor învăţa cum să se comporte în caz de cutremur într-o „mașină specială” care simulează cutremure şi care va ajunge la toate unităţile de învăţământ, informează primarul general Sorin Oprescu.

„Este o maşină specială care simulează cutremurele şi dorim să o plimbăm prin toate şcolile, în aşa fel încât, împreună cu profesorii, elevii să ştie ce au de făcut dacă se întâmplă un cutremur dimineaţa sau seara. Este o maşină care se amenajează. Poţi amenaja o sală de clasă sau un spaţiu cu birouri într-un container de-ăsta special, care simulează cutremurele. Trebuie să-i obişnuim şi cu evenimente de-astea nefericite. Asta la anul. Am vorbit cu primarul din Ankara. Ei au trei sau patru astfel de maşini”, a declarat Sorin Oprescu.

De asemenea, primarul general a precizat că de săptămâna viitoare vor începe lucrările de săpare pentru patru puţuri, în vederea asigurării rezervei de apă, în cazul unui dezastru natural.

Primăria Capitalei vrea să amenajeze 12 centre de prim ajutor în cazul unor dezastre naturale, în școlile care au săli de sport, printr-un protocol încheiat cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).

Astfel, dotarea sălilor de sport din şcoli va cuprinde echipamente şi lucrări specifice aferente situaţiilor de urgenţă: 12 puţuri de mare adâncime pentru captare apă potabilă, 420 de pǎturi din lână, 1.960 de paturi pliante, 14 generatoare pentru puţuri şi iluminat, 145 de tărgi sanitare, 550 de lenjerii de pat, 2.000 de truse de supravieţuire, nouă containere, 130 de lanterne, 12 corturi pentru adăpostire suplimentare sălilor de sport şi 8 tunuri de aer cald.

Unităţile de învăţământ din protocolul încheiat cu ISMB sunt Colegiul Tehnic de Material Rulant pentru Transporturi Feroviare, Şcoala nr. 45 „Titu Maiorescu”, Şcoala nr. 40, Colegiul Naţional „Iulia Haşdeu”, Şcoala nr. 80, Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, Şcoala nr. 96, Şcoala nr. 165, Şcoala nr. 103, Şcoala nr. 143, Şcoala nr. 117 şi Liceul Teoretic „Eugen Lovinescu”, fiind alese câte două în fiecare sector.

D.M.