O echipă formată din patru elevi de la Colegiul Naţional Bănăţean din Timişoara s-a clasat, vineri, pe locul al doilea în finala unui concurs internaţional organizat de NASA, în Boston, SUA, transmite corespondentul Mediafax.
Două echipe formate din doisprezece elevi din Timişoara au participat, în perioada 11 – 12 ianuarie, la finala competiţiei internaţionale „Zero Robotics”, organizată de NASA în oraşul Boston, din SUA. Una dintre acestea, alcătuită din patru elevi înscrişi la Colegiul Naţional Bănăţean, s-a clasat pe locul al doilea în cadrul competiţiei, concurând cu echipe din întreaga lume. „Astăzi (vineri – n.r.), vise au fost împlinite. Am realizat un lucru la care visează unii elevi de vârsta noastră. După luni de lucru, codul scris de noi împreună cu coechipierii noştri din America şi Italia a fost rulat pe Staţia Internaţională, în spaţiu. Pe lângă acestea, am reuşit să excelăm în această competiţie şi am ieşit pe locul al 2-lea. De asemenea, am cunoscut personalităţi importante pentru evoluţia ştiinţei, care sunt o sursă de inspiraţie pentru noi şi pentru o grămadă de oameni în întreaga lume. Am avut plăcerea de a-l asculta pe Steve Swanson, unul dintre astronauţii care au fost în a 40-a misiune de pe ISS (International Space Station)”, au transmis, pe Facebook, elevii de la Colegiul Naţional Bănăţean.
Concursul internaţional de programare a fost organizat de Institutul Tehnologic din Massachusetts în colaborare cu NASA şi Agenţia Spaţială Europeană. “Zero Robotics” este un concurs de programare care se adresează elevilor de liceu din America de Nord, Europa şi Australia.
Finala competiţiei a implicat programarea unor roboţi-sferă aflaţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, care au fost controlaţi în timp real de pe Pământ, astfel încât, în meciurile contra sferelor programate de echipele adverse, să se reuşească acumularea unui scor cât mai mare. Faza finală a fost precedată de mai multe etape de calificare, desfăşurate online în perioada septembrie-decembrie 2017, care au constat în simulări 2D şi 3D.
Olimpia Diaconiuc