O echipă de opt elevi de clasa a XI-a de la Colegiul „Andrei Şaguna” din Braşov a câştigat locul I la un concurs organizat de NASA, cu un proiect de oraş spaţial, iar alt elev din clasa a VI-a, concurent la categoria de elevi de clasa a VII-a, a ocupat locul al II-lea în cadrul aceluiaşi concurs.
Elevii braşoveni de la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” au concurat cu alte 800 de echipe din întreaga lume la concursul organizat de NASA, iar două dintre proiectele lor au ocupat primele poziţii.
Un grup format din opt elevi de clasa a XI-a au câştigat cu proiectul intitulat „Renaissance II” locul I, care reprezintă viziunea lor despre renaşterea evoluţiei umane în spaţiu. Echipa este formată din Ioana Beclin, Bianca Iftimie, Victoria Ciociu, Bianca Gridean, Codrin Popa, Andrei Plămădeală, Alexandra Răfoi şi Roberta Tripea din clasele a XI-a E şi a XI-a B ale Colegiului.
De asemenea, un alt elev, Răzvan Boie, în vârstă de 12 ani, elev în clasa a VI-a, dar care a concurat cu elevi de clasa VII, s-a clasat pe locul al II-lea cu proiectul individual „The God’s Kite” („Zmeul lui Dumnezeu”), care a constat în construirea unei machete a unui oraş în spaţiu.
„Anul acesta este pentru prima dată când şcoala noastră participă la acest concurs organizat de NASA. Am participat cu mai multe echipe, nu toate laureate, şi sperăm ca anul viitor să obţinem toate premiile. Este un proiect amplu de cercetare, extrem de important pentru copii. De la proiectarea în Autocad a unei staţii interspaţiale până la o analiză de nevoi pentru orice comunicare oriunde în spaţiu unde am dori să trăim dacă pe Pământ nu ar mai fi loc„, a spus Carmen Tănăsescu, profesor de Fizică, unul dintre coordonatorii echipei câştigătoare, citată de MEDIAFAX.
Cei nouă elevi sunt invitaţi să participe la Conferinţa Internaţională pentru Dezvoltare Aerospaţială, care va avea loc între 14 şi 18 mai în Los Angeles, California (SUA), pentru a-şi primi premiile de la reprezentanţii NASA. Pentru aceasta, elevii braşoveni au nevoie de aproximativ 30.000 de euro, iar în prezent se străduiesc să obţină fonduri prin sponsorizări, autorităţi locale şi chiar fondurile proprii ale părinţilor.
Elevii au muncit la proiectele lor aproximativ trei luni şi au concurat cu peste 800 de echipe din întreaga lume.
De asemenea, în SUA va mai ajunge o echipă de la Colegiul „Andrei Şaguna”, formată din trei elevi, care s- a calificat la concursul „American Computer Science League”.