-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 6:21
No menu items!

Elena Lasconi, acuzată că jignește diaspora: Nu sunt o trădătoare și iubesc țara asta pentru că cel mai simplu lucru e să-ți iei un bilet și să pleci în altă parte

spot_img

Elena Lasconi, candidata USR la alegerile prezidențiale, a stârnit controverse după o declarație referitoare la românii din diaspora, afirmând că „cel mai simplu lucru este să-ți iei un bilet și să pleci în altă parte”. Ramona Strugariu, copreședinta REPER, a reacționat critic, afirmând că decizia de a pleca din țară este „cea mai grea”, nu un act de trădare. Disputa dintre cele două subliniază tensiunile privind percepția asupra românilor din străinătate și relația acestora cu țara natală.

Elena Lasconi, candidata USR la alegerile prezidențiale, a stârnit controverse în urma unei declarații despre românii din diaspora, făcută într-un interviu la Antena 3 CNN.

Lasconi a subliniat că este loială țării și că a rămas în România, afirmând: „Nu vreau să mă laud, nu îmi place să vorbesc despre mine și să zic «mamă, cine sunt eu». Dar chiar sunt de bună credință, sunt muncitoare, mă înconjur de oameni buni, sunt loială, nu sunt o trădătoare și iubesc țara asta pentru că cel mai simplu lucru este să-ți iei un bilet și să pleci în altă parte”. Declarația a generat reacții dure în mediul online și din partea politicienilor.

Ramona Strugariu, copreședinta REPER, a răspuns vehement într-un comunicat de presă, referindu-se la propria experiență în diaspora: „Biletele acelea de avion, cumpărate cu singurul gând de a-mi salva copilul, au fost cea mai grea decizie din viața mea.

Nu m-am simțit trădătoare atunci când am plecat, ci m-am simțit responsabilă pentru viața lui. Ani la rând am resimțit izolarea și dorul de casă ca pe cea mai insuportabilă și nemeritată poliță de plătit pentru această plecare… Nu e cel mai ușor, e cel mai greu să pleci. Nu sunt trădători. Au fost trădați în toate speranțele și așteptările lor”.

Lasconi a menționat și problemele medicilor români din diaspora, afirmând că, deși unii dintre aceștia „câștigă cu 200 de euro mai puțin decât în România”, nu se întorc acasă din cauza lipsei de respect și a corupției din sistem.

D.Constantin