London Stock Exchange a publicat, vineri, anunțul privind intenția producătorului român de electricitate de a vinde acțiuni și de a se lista atât la Londra, cât și la București
În dimineaţa zilei de 30 mai 2014, a fost publicat pe pagina oficială a Bursei de Valori de la Londra anunțul privind intenția Electrica de a lansa o ofertă publică iniţială de noi acţiuni şi de Certificate Globale de Depozit şi de a lista acţiunile pe Bursa de Valori Bucureşti, iar Certificatele Globale de Depozit (GDR) pe Bursa de Valori din Londra –„Intention to Float” (ITF).
”Departamentul pentru Energie intenţionează să facă din listarea Electrica cea mai mare listare care a avut loc vreodată pe Bursa de Valori Bucureşti. În acelaşi timp însă, ştim că anumiţi investitori îşi manifestă un optimism rezervat, întrucât ţin cont de conjuctura externă, de ratingul de ţară al României şi de posibilele evoluţii ale contextului geopolitic din regiune. Îi asigurăm pe toţi că Electrica este o companie foarte stabilă, solidă, cu venituri reglementate şi predictibile, care va reprezenta un plasament, pe termen mediu şi lung”, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.
Potrivit datelor înaintate de Direcţia Generală Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului în Energie, este prognozat că, la jumătatea lunii iunie, va începe subscrierea pentru Electrica, iar listarea efectivă ar urma să aibă loc la sfârşitul lunii iunie.
Electrica intenţionează să solicite admiterea acțiunilor la tranzacţionare pe Piața Spot Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti şi pentru ca GDR-urile să fie admise la listare în Lista Oficială a Autorității de Listare din Marea Britanie și la tranzacționare pe Bursa de Valori din Londra.
Grupul Electrica este lider în distribuția și furnizarea de energie electrica în România. Segmentele de activitate de bază ale Grupului sunt distribuția de energie către utilizatori și furnizarea de energie către consumatori casnici şi non-casnici.
Activitatea de distribuție de energie electrică a Grupului Electrica este cea mai mare din România, atât în termeni de cantitate de energie electrică distribuită către utilizatori, cât și după numărul de utilizatori. Potrivit ANRE, în 2013, Grupul a distribuit 16,1 TWh de energi e electrică, reprezentând 39% din energia electrică distribuită în România, către aproximativ 3,6 milioane de utilizatori.
Potrivit ANRE, în 2013, Grupul a furnizat 9,7 TWh de energie electrică, reprezentând 22,1% din cantitatea de energie electrică furnizată în România, către aproximativ 3,56 milioane de consumatori finali.
În anul incheiat la data de 31 decembrie 2013, Grupul a generat venituri consolidate de aproximativ 5,2 miliarde de lei şi EBITDA consolidat de aproximativ 749 milioane RON din activităţile desfăşurate.
C.C.