1.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 12:27
No menu items!

ELCEN anunță semnarea unui contract de 170 mil. € cu japonezii de la Marubeni pentru o centrală pe gaze

spot_img

Centrala de 250 MW ar urma să fie pusă în funcțiune în 2017

ignat elcen 

Electrocentrale București (ELCEN), cel mai mare producător de energie termică din România, și firma japoneză Marubeni Corporation au semnat marți un contract pentru înființarea unei societăți mixte, care are ca scop construcția unei centrale pe gaze de 250 MW, în valoare de aproximativ 170 milioane de euro, la Fântânele, în județul Mureș.

Societatea mixtă se numește Fântânele Gas Power SA, iar distribuția acțiunilor va fi 90% – Marubeni Corporation și 10% – ELCEN.

Compania creată va funcționa ca producător independent de energie (IPP), potrivit unui comunicat al ELCEN.

Gabriel Ignat (foto), directorul general al ELCEN, a afirmat că implementarea proiectului este benefică nu numai pentru ELCEN, ci și pentru Sistemul Energetic Național, în contextul în care capacitățile de energie regenerabilă (eolian, solar) au nevoie de o re-echilibrare pentru a fi preluate în sistem, pentru că nu oferă un flux constant.

”Flexibilitatea și eficiența soluției tehnice alese pun la dispoziția sistemului o sursă pentru echilibrare și capacitatea necesară ca rezervă la regenerabile”, a declarat Ignat.

Hiroshi Tachigami, președintele Marubeni Europower, a declarat că Fântânele este primul proiect de investiție al companiei în infrastructura din România, ca parte a strategiei pe termen lung pentru o participare mai semnificativă în Europa Centrală și de Est.

”Marubeni Europower urmărește să-și extindă prezența în România, iar acest proiect pilot poate să demonstreze stabilitatea, siguranța și funcționalitatea unei piețe de energie care tinde către un sistem energetic independent”

Hiroshi Tachigami

Proiectul presupune realizarea unor unități de producție de energie electrică alimentate cu gaze naturale, amplasate în incinta fostei Centrale Termoelectrice Fântânele, care este dezafectată.

Noile unități de producție vor fi echipate cu instalații care să asigure o eficiență ridicată a ciclului, funcționare flexibilă, pornire rapidă – circa 10 minute şi care să genereze emisii poluante reduse.

Ca finanțare, circa 30% din capital va fi aport în numerar al Marubeni la capitalul social al societății mixte, restul urmând să fie asigurat prin împrumut de la instituții de credit și/sau bănci comerciale. ELCEN va contribui cu aport în natură, prin teren și accesul la utilități.

Construcția centralei va fi realizată în aproximativ 18 luni de la data închiderii financiare a proiectului. Intrarea în exploatare comercială a noii centrale ar urma să aibă loc în 2017.

Marubeni Corporation a fost asistată juridic de casa de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații.

ELCEN a fost înfiinţată în 2002, ca filială a Termoelectrica SA. Departamentul pentru Energie este acționarul majoritar al ELCEN, cu peste 90% din acțiunile companiei.

ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din România (40%) și din București (90%). Societatea acoperă și 4,8% din energia electrică produsă la nivel național. Anul trecut, ELCEN a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 1,7 miliarde lei (380 milioane euro) și un profit net de 51 milioane lei (11,7 milioane euro).

Marubeni Corporation este un grup industrial cu afaceri în infrastructură, energie, transporturi, construcții, finanțe, retail, textile, industria celulozei, imobiliare, logistică și IT. În anul fiscal încheiat la 31 martie 2014, Marubeni a obținut venituri de peste 100 miliarde dolari și un profit operațional de peste 2 miliarde dolari.

V.B.