2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 3:48
No menu items!

ELCEN a crescut cu 10,2% tariful pentru gigacalorie. Oprescu susține că populaţia nu va fi afectată

spot_img

Subvenția suplimentară va fi acoperită până la încălzirea vremii

eurourbanism.ro

ELCEN  a anunțat RADET că tariful pentru gigacalorie crește cu 10,2%, de la 1 ianuarie 2015, iar populaţia nu va suporta această creştere, a declarat primarul Capitalei Sorin Oprescu. Înștiințarea ELCEN a fost făcută de 24 decembrie, într-o zi nelucrătoare.

”Asta înseamnă o creştere de producţie de cost a energiei termice de la 168,8 lei la 186 de lei, cu TVA inclus”, a declarat Oprescu.

Primarul general a precizat că municipalitatea nu a fost consultată şi nici măcar informată de către ELCEN de această creştere de tarif, iar reprezentanţii RADET au anunţat că nu au cerut o majorare a costului de transport şi distribuţie a energiei termice.

Municipalitatea urmează să suporte, ”până la lunile calde”, banii necesari pentru acoperirea creşterii anunţate de ELCEN.

În 2014, preţul gigacaloriei din București a fost de 341 de lei, din care populaţia a plătit 169,88 de lei, iar Primăria a suportat, prin subvenţie de la bugetul local, peste 50% din preţ – 171,18 lei. Astfel, subvenţia acordată de municipalitate pentru plata gigacaloriei a fost în jur de 120 de milioane de euro pe an.

Populaţia Bucureştiului consumă anual aproximativ 4,2 milioane de gigacalorii.

Pentru ca municipalitatea să poată acoperi majorarea de tarif, cerută de ELCEN şi aprobată de ANRE, astfel încât populaţia să nu fie afectată, trebuie ca în bugetul anului 2015 să fie prevăzut un plus la subvenţie de 72,433 de milioane de lei, respectiv peste 16 milioane de euro.

”Este un efort financiar care, din cauza restricţiilor impuse de Ministerul de Finanţe, nu mai poate fi suportat. Însă asta obligă la organizarea şi restructurarea RADET şi la urgentarea procesului de unificare a celor două instituţii”, a declarat Sorin Oprescu.

Acesta a mai arătat că dacă va întârzia hotărârea de guvern privind unificarea ELCEN cu RADET, acest lucru va duce la blocarea procesului şi va avea consecinţe grave în cazul populaţiei.

În 26 noiembrie 2014, Guvernul a amânat acordarea avizului pentru fuziunea dintre ELCEN şi RADET.

Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti este în subordinea municipalităţii, iar Electrocentrale Bucureşti, furnizorul de energie termică al RADET, aparţine Ministerului Economiei, prin Departamentul pentru Energie. Noua entitate, care va rezulta în urma fuziunii RADET-Elcen, va fi în subordinea municipalităţii.

Oprescu susţine că fuziunea RADET-ELCEN va rezolva problema energiei termice în Bucureşti, în felul acesta urmând să fie stinse datoriile pe care regia le are la ELCEN, iar municipalitatea va controla şi coordona atât producţia, cât şi distribuţia de căldură şi apă caldă.

ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din Capitală (90%) şi din ţară (40%). Societatea asigură şi 4,8% din energia electrică produsă la nivel naţional.