-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:22
No menu items!

El sau ea

spot_img

SR Stanescu

  • Sorin Roşca Stănescu

Felicitându-l călduros pe preşedintele Traian Băsescu într-un fel de bilanţ nu atât al SRI, cât al celor zece ani de mandat de şef al statului, domnul George Maior a avut eleganta să dovedească un surprinzător respect faţă de sexul frumos. Cu gândul la succesorul lui Traian Băsescu, el a folosit sintagma „el sau ea”. Să fie oare doar vorba de respect faţă de femei sau, Doamne fereşte, şeful temutului SRI a lansat un mesaj subliminal. Anticipând ceva. Oare ce?

A fost un bilanţ extrem de interesant. Palpitant chiar. Am aflat cum domnul Coldea a ajuns, din maior, general cu trei stele. Aceasta fiind o transformare radicală şi benefică Serviciului Roman de Informaţii, care a reprezentat, la data debutului în mandat prezidenţial al lui Traian Băsescu, o grea şi tristă moştenire. Era un SRI politizat. Şi, mai mult decât atât, pus în slujba unor grupuri ilegitime de interese. Iar astăzi avem de-a face cu un serviciu total depolitizat, care lucrează exclusiv pentru interesul naţional şi siguranţă cetăţeanului. Una dintre dovezi, cum a reieşit din bilanţ, este creşterea exponenţială a numărului de interceptări. Am reuşit să aflăm, din declaraţiile de presă ale celor doi camarazi, că România este din ce în ce mai expusă riscului legat de spionaj. Fireşte, se afla la frontiera dintre Est şi Vest. Iar vremurile sunt tulburi. Tulburate. Numai că riscul intensificării acţiunilor de spionaj în Roamnia nu este de azi, de ieri. Şi tocmai de aceea este ciudat cum niciodată nu reuşim să aflăm din asemenea bilanţuri, şi nu am reuşit nici acum, câţi spioni prinde, pe an, SRI. Câţi sunt documentaţi, judecaţi şi condamnaţi. Câţi spioni sunt expulzaţi. Eu unul nu ştiu de ce, poate greşesc, dar asta aş înţelege prin bilanţ. Poate ar fi interesant de văzut nu numai câţi spioni ai unor puteri ostile NATO au fost identificaţi, dacă au fost, ci şi câţi spioni ai unor state NATO îşi fac veacul prin România. Pentru că, nu-i aşa, întotdeauna România, şi nu numai România, a fost spionata, în special economic, nu numai de către adversari, ci şi sau mai ales de către prieteni.

Creşte, an de an, cum suntem informaţi, riscul de terorism. Totuşi, ar fi intersant de ştiut câţi terorişti a prins SRI. Câţi au fost trimişi în instanţă şi câţi au fost condamnaţi. Nu mă refer desigur la câţiva amărâţi de studenţi care, de terorişti ce au fost, în loc să fie trimişi după gratii, au fost expediaţi cu generozitate în ţara lor. Nu ştiam că SRI se ocupă de exportul de terorişti. Dar am aflat în ultimul an.

Domnul Traian Băsescu a felicitat SRI şi s-a felicitat pe sine pentru depolitizarea instituţiei. Mai mult chiar, a promis solemn că, după încheierea mandatului său, va zidi între pereţi toate informaţiile importante cu care a fost alimentat de-a lungul timpului. Îl credem? Dacă ar fi să fie aşa, întrebarea care se pune este „De ce în timpul mandatelor sale prezidenţiale a utilizat asemenea informaţii”. Şi, deseori, le-a făcut chiar publice. Mai ales atunci când a fost vorba de adversari politici ai domniei sale. Sau când s-a înfierbântat prea tare în campaniile politice. Ca şi în cazul administraţiilor fiscale, Traian Băsescu le recomanda succesorilor să nu le politizeze. Ci dimpotrivă, să le depolitizeze. Adică să procedeze exact invers decât a făcut domnia sa.

Şi acum despre „el sau ea”. Până în prezent, în cursa electorală pentru prezidenţiale nu s-a înscris nicio doamnă. Sunt numai bărbaţi. Ceea ce, în sine, este, desigur, regretabil. Mai mult chiar, institutele de cercetare de piaţă, unele plătite cu bani grei şi nu tocmai curaţi, au făcut şi fac nenumărate sondaje de tip speculativ. Manipulator. Utilizând cele mai neaşteptate combinaţii, în scopul de a induce, în opinia publică, anumite convingeri. Neconforme cu realitatea electorală. Şi cu toate astea, în nicio cercetare de piaţă nu a fost inclus numele vreunei doamne. Niciun partid politic şi niciun politician de la vârful vreunei formaţiuni nu a lansat vreo propunere pentru un candidat de sex frumos. Prima dată când un oficial al statului a lansat pe piaţa o asemnea ipoteza s-a întâmplat miercuri, acolo unde nimeni nu se aştepta. La Serviciul Roman de Informaţii. O instituţie total depolitizata. Şi asta s-a întâmplat în prezenţa preşedintelui României.

Sigur că securitatea internă este un fel de regină a informaţiilor. De tot felul. Inclusiv de natură politică. Aşa că nu exclud deloc posibilitatea ca domnul Geroge Maior să ştie ce nu ştim noi. Să dispună de informaţii electorale cu totul şi cu totul senzaţionale. Cum ar fi, de pildă, că doamna Elena Udrea intenţionează să candideze la funcţia prezidenţială. Din partea Partidului Mişcarea Populară.

Ei bine, una este ce spun eu de nouă ani, de când am aflat că Traian Băsescu se ocupă cu procurarea unei mici biblioteci politice în beneficiul doamnei Udrea cu intenţia de a o instrui şi a o lansa apoi că torpila prezidenţială succesoare, şi alta e ce spune Coldea acum, aproape de spartul târgului.

Mai urmează doar anunţul oficial. Despre ea. Mesajul subliminal al domnului Maior îşi atinge ţinta. Pregăteşte terenul. Pregăteşte psihologic opinia publică. Slavă Domnului, SRI nu face jocuri politice!