3 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 3:40
No menu items!

Egiptul refuză relocarea populației din Gaza, în contextul planului israelian privind un exod masiv al palestinienilor

spot_img

Premierul egiptean Mostafa Madbouly a afirmat marţi că ţara sa ”nu va permite niciodată lichidarea cauzei palestiniene” pe seama Egiptului, în contextul presiunilor israeliene pentru ca autorităţile de la Cairo să accepte instalarea refugiaţilor palestinieni strămutaţi din Gaza pe propriul teritoriul.

”Aşa cum a spus (preşedintele egiptean Abdel Fattah) el-Sisi, Egiptul nu va permite să i se impună ceva sau cauze regionale să fie lichidate pe socoteala sa”, a declarat Madbouly într-un discurs susţinut în nordul Peninsulei Sinai, în apropiere de frontiera cu Fâşia Gaza.

Egiptul îşi va extinde investițiile în dezvoltarea şi reconstrucţiea deşertului Sinai, în anii următori, astfel încât ”nimănui să nu-i treacă prin cap că Egiptul ar putea părăsi Sinaiul”.

Madbouly a vizitat lucrările de infrastructură şi baze militare în nordul Sinaiului, o zonă de obicei interzisă presei şi unde Egiptul luptă de ani de zile împotriva grupărilor teroriste având legături cu Statul Islamic (ISIS).

Televiziunile egiptene au difuzat imagini cu sosirea lui Mostafa Madbouly pe aeroportul din oraşul Arish, unde vin ajutoarele umanitare pentru a fi transferate către populaţia din Gaza prin punctul de trecere Rafah, aflat la aproximativ 40 de kilometri distanţă.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a încercat să-i convingă pe liderii europeni să exercite presiuni asupra Egiptului pentru ca acesta să accepte refugiaţi din Gaza, a relatat marţi ziarul Financial Times, citând surse apropiate discuțiilor. Republica Cehă şi Austria au abordat această iniţiativă în discuţiile care au precedat summitul liderilor UE de săptămâna trecută, dar ideea a fost respinsă deoarece „principalele ţări europene, în special Franţa şi Germania, au considerat-o puţin realistă”.

Până în prezent, ajutorul umanitar către Gaza a intrat doar prin punctul de trecere Rafah, care leagă enclava de Sinai. Atât Iordania, cât şi Egiptul au declarat în diferite ocazii că nu vor permite niciodată refugiaţilor palestinieni să intre pe teritoriul lor.

Cotidianul israelian Haaretz a dezvăluit că Ministerul israelian al Informaţiilor a înaintat o propunere de mutare a populaţiei Fâşiei Gaza în Peninsula egipteană Sinai. Israelul ar putea muta iniţial populaţia Fâşiei Gaza în corturi, iar apoi ar putea să creeze comunităţi permanente în nordul Sinaiului, se arată într-un document al instituției.

Acest document propune și alte două ”soluţii” pentru viitorul Fâşiei Gaza, care nu prevăd mutarea populaţiei. Una dintre acestea este ca Israelul să permită Autorităţii Palestiniene, care controlează parţial Cisiordania ocupată în 1967 şi care a fost învinsă de Hamas în alegerile din 2007, să preia controlul în Fâşia Gaza, unde să rămână actualii locuitori. Cealaltă ”soluţie” este ca Israelul să instituie ”un regim arab local” pentru locuitorii din Fâşia Gaza care ar rămâne acasă după o colapsul regimului Hamas.

Ministerul Informaţiilor nu face parte din Cabinetul de Război instituit de urgență după atentatele de la 7 octombrie comise de Hamas în sudul Israelului.

T. S.