-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 7:57
No menu items!

Efectul Șova: DNA cere Senatului toate solicitările din 2014 și 2015

spot_img

DNA a cerut Senatului toate actele întocmite ca urmare a solicitărilor Direcției privind arestarea, reținerea sau urmărirea penală a unor senatori, în perioada 2014-2015

DNA_sigla 1_SZ

Solicitarea DNA, în care se face referire la dosarul care îl privește pe Dan Șova, a fost trimisă președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

În vederea documentării dosarului cu numărul de mai sus, vă solicităm să ne comunicați, în cel mai scurt timp, toate înscrisurile întocmite de Senatul României în anii 2014 și 2015, ca urmare a cererii Direcției Naționale Anticorupție pentru urmărirea penală, reținerea și arestarea preventivă a senatorilor în funcție în perioada 2014-2015.

solicitare DNA trimisă Senatului

Într-o altă adresă, trimsă separat, DNA cere toate înscrisurile Senatului ca urmare a cererii DNA din data de 13 martie 2015, privind încuviințarea reținerii și arestării senatorului Dan coman șova, cecetat în dosarul 122/P/2012. Cererile au fost semnate de procurorul Jean Uncheșelu și șeful Secției a doua din DNA, Claudiu Dumitrescu.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a spus că cererile vor fi luate în discuție în Biroul Permanent, care va cere, probabil, un punct de vedere Comisi Juridice.

E o solicitare inedită până în momentul de față, dar cred că în spiritul colaborării interinstituționale și Parlamentul cred că trebuie să arate că e o instituție care respectă legalitatea, nu există nicio opreliște, din punctul meu de vedere, de a transmite aceste documente relevante în acest caz.

Călin Popescu Tăriceanu, președinte Senat

Pe data de 25 martie, senatorii au votat cererea procurorilor de arestare a senatorului Dan Sova, care a întrunit 79 de voturi „pentru”, 67 de voturi „împotrivă” și 5 anulate. Cererea a fost respinsă, pe motiv că nu a întrunit jumătate din numărul total al senatorilor. Senatul nu a mai emis o hotărâre, care sa poata fi ulterior atacată la Curtea Constituțională.

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constituțională, invocând absența unei hotărâri pronunțate de Senat după votul în cazul Șova. CCR a decis că Senatul are obligatia de a redacta hotărârea, de a o comunica și de a o publica în Monitorul Oficial.

M. Nedelcu