4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 13:52
No menu items!

Efectul unui preț de 40 $/baril asupra economiei românești: +1% din PIB

spot_img

Cele mai afectate sunt Rusia și statele din OPEC

benzina

Un preț de 40 de dolari pe barilul de țiței la nivel internațional ar duce la un efect pozitiv asupra economiei românești de +1% în 2015 și 2016, potrivit unei analize publicate de compania Oxford Economics și citată de Bloomberg. Marja este calculată ca diferență față de cazul în care barilul ar avea o valoare medie de 84$.

oxfor economics

Vineri, prețul petrolului Brent se tranzacționa în jurul valorii de 50$ pe baril. Companiile de consultanță și traderii întrevăd posibilitatea scăderii suplimentare a prețului, pe măsură ce oferta crește și cererea scade constant, pe fondul stagnării economice și politicilor de eficiență energetică.

Cel mai mare impact pozitiv potențial este calculat pentru Filipine – peste 1,5%. Top trei este completat de Slovacia și Africa de Sud. Pentru România și Bulgaria este calculat un impact pozitiv de 1% din PIB. Suedia și Taiwan au impact absolut neutru, iar impactul negativ cel mai drastic este calculat pentru Arabia Saudită, Rusia și Emiratele Arabe Unite. În ultimele șase luni, prețul bariulului a crescut cu peste 50%.

Scăderile de preț au efecte globale economice și geopolitice care pot provoca schimbări strategice în mai multe zone ale lumii, cele mai grave efecte fiind resimțite în Rusia, Venezuela și Iran, potrivit unei analize recente.

Cel mai mare colaps al preţului la energie, înregistrat după recesiunea globală din 2008, orientează bogăţia şi puterea dinspre statele autocrate, care se bazează pe veniturile din petrol către consumatorii industrializaţi, care ar putea face lumea un loc mai sigur, potrivit unui raport la Berenberg Bank.

Creşterea livrării de gaze de şist în SUA, slăbirea cerererii în Asia şi Europa, precum şi întărirea dolarului împing petrolul spre cel mai redus nivel din ultimii cinci ani şi jumătate, nefiind exclusă atingerea plafonului de 40$.