6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 23:10
No menu items!

Efectul reducerii TVA la pâine: Guvernul crește acciza la alcool și extinde taxarea la produsele de lux

spot_img

Guvernul schimbă evaziunea din panificație cu evaziunea din alcool și produsele de lux

Guvernul va majora accizele pentru alcoolul etilic, de la 750 de euro pe hectolitrul de alcool pur, la 1.000 de euro pe hectolitrul de alcool pur. Totodată, Executivul va extinde sfera de aplicare a accizelor nearmonizate pentru o serie de produse de lux, printre care bijuteriile, blănurile, autoturismele cu capacitate cilindrică mare și armele. Măsura vine în contextul reducerii TVA la pâine și vizează umplerea golului lăsat în încasările statului.

”Prin scrisoarea de intenție adresată Fondului Monetar Internațional, România și-a asumat angajamentul de a implementa măsuri de creștere a veniturilor colectate din accize. În acest sens, prezentul proiect de act normativ vizează majorarea nivelului accizelor pentru alcool etilic de la 750 euro/hl alcool pur la 1.000 de euro/hl alcool pur”, se arată în proiectul de act normativ.

Produsele de lux pentru care va fi extinsă sfera de aplicare a accizelor nearmonizate sunt: bijuteriile din aur și platină – mai puțin verighetele -, hainele de blană naturală, autoturismele și autoturismele de teren, inclusiv cele importate sau achiziționate intracomunitar, noi sau rulate, a căror capacitate cilindrică depășește sau este egală cu 3.000 de centrimetri cubi.

În această categorie mai intră armele de vânătoare și cele de uz personal, altele decât cele de uz militar sau de uz sportiv, precum și muniția aferentă, și iahturile și alte nave și ambarcațiuni, cu sau fără motor, pentru agrement, cu excepția celor destinate utilizării în sportul de performanță.

Prin același proiect de act normativ, Guvernul decide reducerea TVA la pâine la 9%, începând cu luna septembrie, scopul declarat fiind acela al reducerii evaziunii fiscale din domeniu. Cu toate acestea, operatori din piața producătorilor de băuturi alcoolice au transmis că evaziunea cu alcool ar putea crește, din cauza majorării accizei la această materie primă.

Guvernul estimează că, în acest an, încasările din TVA ca urmare a reducerii operate în panificație va avea un impact bugetar de 80 de milioane de lei în acest an, respectiv o scădere a încasărilor între 350 și 380 de milioane de lei în următorii trei ani.

Pe de altă parte, Ministerul Finanțelor Publice mizează pe o creștere a încasărilor – rezultată din creșterea accizelor – de 252,7 milioane de lei în acest an și de până la 506,4 milioane de lei, pe an, în orizontul de timp 2016-2017.

FMI nu a fost de acord, până recent, cu o reducere a TVA la pâine, considerând că această masură nu va reduce evaziunea și va reduce încasările la buget, așa cum s-a întâmplat și în alte state care au luat aceeași măsură.

Guvernul a transmis însă că mizează pe colaborarea cu patronatele pentru atingerea scopului dorit, ferindu-se să anunțe însă o reducere certă de preț.

Cosmina Croitoru