-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 5:16
No menu items!

Efectele pandemiei: UE introduce conceptul de „identitate electronică publică”

spot_img

Comisia Europeană a propus miercuri creșterea gradului de digitalizare în UE și, printre instrumentele avansate, a introdus ideea unui ”e-ID”, adică o identitate electronică publică pentru fiecare cetățean european. Propunerea Comisiei, una fără precedent, vine pe fondul căutării de noi soluții pentru susținerea economiilor afectate de criza provocată de coronavirus.Propunerea apare în planul de resuscitare a economiei UE, transmis Parlamentului European și Consiliului UE, scrie g4media.ro.

În acest plan realizat de Comisia Europeană, în valoare de 1,85 trilioane euro, digitalizarea are un rol central. Iar Pe termen lung, aceasta poate provoca schimbări permanente și structurale în viața socială și economică: mai multă telemuncă, învățare electronică, comerț electronic, e-guvernare. Acest lucru evidențiază potențialul dezvoltării unui e-ID universal acceptat – identitate publică electronică – pentru a permite accesul simplu, de încredere și sigur la serviciile publice digitale transfrontaliere.

Comisia Europeană arată că noile tehnologii au permis multor afaceri să își continue activitatea în ciuda măsurilor de distanțare fizică impuse de autorități, iar tendința de digitalizare a serviciilor trebuie să continue. În plus, arată executivul european, digitalizarea serviciilor – printre care și apariția cărții electronice de identitate, va duce la scăderea birocrației și la o mai mare flexibilitate a serviciilor publice atât pentru cetățeni, cât și pentru companii.

Comisia arată că eforturile de digitalizare se vor concentra pe patru direcții:
– creșterea calității conectivității (inclusiv accelerarea adoptării tehnologiei 5G)
– o prezență mai puternică a companiilor europene în industria IT
– apariția unei economii reale bazate pe analiza „big data”
– un mediu de afaceri simplificat, cu mai puține bariere administrative

Propunerea Comisiei Europene trebuie să fie acceptată de Parlamentul European și Consiliul UE.