4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 19:37
No menu items!

Efectele inflației: Salariile, raportate la prețurile de consum, au scăzut față de anul trecut cu 0,4%

spot_img

Efectele inflației: Salariile, raportate la prețurile de consum, au scăzut față de anul trecut cu 0,4%

Câștigul salarial real a scăzut, în luna martie a acestui an față de aceeași lună a anului trecut, cu 0,4%, chiar dacă venitul salarial mediu net a crescut cu 4,8%, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).

”Indicele câștigului salarial real (care în luna martie 2013 a fost de 99,6% raportat la aceeași lună din 2012 – n.r.) se calculează ca raport între indicele câștigului salarial nominal mediu net și indicele general al prețurilor de consum al populației, exprimat procentual”, arată INS. Acest lucru înseamnă că românii au cumpărat, în luna martie a acestui an, mai puține produse cu aceeași sumă de bani față de luna martie a anului trecut.

Excluzând inflația, câștigul salarial mediu brut – care cuprinde toate veniturile de natură salarială – a fost de 2.231 de lei, cu 4,1% mai mare față de luna februarie 2013. Câștigul salarial mediu nominal net a fost de 1.617 lei, în creștere față de luna precedentă cu 64 de lei.

Cele mai mari creșteri ale veniturilor salariale nete s-au produs în industria tutunului, de peste 19%, urmate de industria farmaceutică, fabricarea băuturilor și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, prelucrarea lemnului și fabricarea calculatoarelor (între 10,5% și 18,5%).

Creșteri semnificative de venituri salariale au fost și în  asigurări, fabricarea produselor de cauciuc și a maselor plastice, a autovehiculelor de transport rutier – între 7% și 10,5%.

Câștigul salarial net a crescut între 5% și 7% în producția cinematografică, telecomunicații, fabricarea de mașini, repararea autovehiculelor și fabricarea produselor textile.

”Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activități de extracție a pietrei, nisipului și mineralelor pentru industria chimică (-4,8%) și în activitățile auxiliare intermedierilor financiare (-4,1%)”, arată INS.

Și în sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare creșteri ale câștigului salarial mediu net, în special în învățământ, unde s-a înregistrat o creștere de aproape 3%, ca urmare a plății cu ora a cadrelor didactice. Față de luna februarie, creșteri s-au produs și în sănătate și asistență social, de 1,2%, și în administrația publică, de 0,7%.

”Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat, în luna martie, în fabricarea produselor din tutun (5.645 de lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (860 de lei)”, mai arată INS.

Sursa foto: horeca.ro

Cosmina Croitoru