3 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 4:50
No menu items!

Efectele economice ale alegerii lui Klaus Iohannis, în viziunea agenției Moody’s

spot_img

Consecințele neplăcute asociate de obicei surprizelor sunt ”absorbite” de stabilitatea economiei

moodys

Alegerea surprinzătoare a lui Klaus Iohannis în funcția de președinte al României ar putea duce la o perioadă scurtă de incertitudine politică în România și la întârzierea legii bugetului, dar nu va afecta ratingul datoriilor suverane, potrivit agenției Moody’s.

Motivele pentru această perspectivă stabilă sunt:

1) Volatilitatea este de mult o caracteristică a politicii din România și este improbabil să afecteze în mod semnificativ sentimental de piață sau predictibilitatea politicilor;

2) Bazele macro-economice și soliditatea instituțiilor feresc România de fluctuațiile posibile ale monedei și ale piețelor de capital, în cazul unor rezultate surprinzătoare.

 Agenția americană arată că Iohannis are nevoie de o sentință favorabillă de la Curtea Supremă pentru a-și putea lua mandatul, iar această problemă ar putea fi rezolvată în prima parte a lunii decembrie.

Cea mai probabilă evoluție va fi coabitarea dintre Iohannis și guvernul PSD condus de Victor Ponta, însă este introdusă și posibilitatea spargerii coaliției și a alegerilor anticipate.

Nici această variantă nu ar putea da peste cap economia. Moody’s dă ca exemplu perioada 2012-2013, cu proteste de stradă, demisia cabinetelor Boc și Ungureanu, refacerea majorității parlamentare, suspendarea președintelui, referendum, alegeri parlamentare. În acest context febril, deficitul fiscal a fost în scădere, iar termenii acordului cu FMI au fost respectați, în mare parte, iar dobânda la obligațiunile de stat și cursul de schimb au fost relativ stabile.

În aprilie, Moody’s a fixat ratingul datoriilor de stat ale României la Baa3, cu perspectivă stabilă.

”Deși relația dintre președinte și o coaliție condusă de PSD sau o altă coaliție ar putea aduce unele schimbări punctuale de politici, în special referitoare la reforma Justiției și la lupta anti-corupție, nu ne așteptăm la o deviație mare de la Programul de Convergență depus la Comisia Europeană. Ne așteptăm ca deficitul bugetar să ajungă la 2,1% din PIB în acest an, iar datoria publică să se stabilizeze la aproximativ 40% din PIB anul viitor și apoi să scadă ulterior”

Raport Moody’s

Consolidarea semnificativă a aparatului de stat în ultimii zece ani, pe baza adoptării acquis-ului comunitar al UE, este un alt argument.

”Această capacitate instituțională îmbunătățită va limita repercusiunile oricărei volatilități politice pe termen scurt asupra politicilor de prudență fiscală și de reforme structurale, care ne așteptăm că vor rămâne neschimbate”, se mai arată în analiza citată.

 

moodys

Linia verde: randamentul obligațiunilor de stat, la șase luni

Linia albastră: cursul leu/euro

Liniile verticale: principalele momente politice – demisia Guvernului Boc, căderea Guvernului Ungureanu, alegeri parlamentare, ruperea USL.