2.9 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 7:10
No menu items!

Efecte imediate ale războiului din Orientul Mijlociu: scumpiri ale petrolului și scăderi pe burse

spot_img

Conflictul militar din Israel și din Fâșia Gaza a generat efecte imediate pe piețele internaționale de capital – creșterea prețului petrolului, scăderea indicilor bursieri și aprecierea aurului și a dolarului american. Aceste consecințe au impact direct și asupra economiilor din Europa, inclusiv a României, prin creșterea prețurilor pentru combustibili și prin alimentarea inflației.

Luni seară, prețul țițeiului Brent pe piețele internaționale era de aproximativ 88 de dolari/baril, după ce, în cursul zilei, ajunsese la 88,13, adică o apreciere de aproximativ 4%.

Indicele bursier european Europe Stoxx 600 a încheiat ziua de luni cu -0,26%. Scăderi mai importante au avut indicele CAC al Bursei din Paris (-0,55%) și indicele DAX al Bursei din Frankfurt (-0,67%). Indicele BET al Bursei de Valori din București a scăzut cu 0,9%.

Orientul Mijlociu este sursa a aproximativ 40% din ţiţeiul mondial. Deși evenimentele din ultimele trei zile nu reprezintă o ameninţare imediată la adresa fluxurilor de petrol, există riscul ca acest conflict să se transforme într-un război mai amplu, care să implice Iranul. Orice represalii împotriva Teheranului ar putea pune în pericol trecerea navelor prin Strâmtoarea Ormuz, o rută vitală pe care Iranul ameninţă constant că o poate închide prin acțiuni militare.

”Pentru ca acest conflict să aibă un impact de durată și semnificativ asupra piețelor de petrol, ar trebui să existe o reducere masivă a ofertei sau a transporului. Dacă nu există așa ceva, după cum o arată istoria, această reacție de creștere a prețului petrolului are tendința să fie temporară și va fi anulată de alte forțe ale pieței”, a afirmat Vivek Dhar, specialist în piețe de mărfuri al Commonwealth Bank, citat de CNBC.

O analiză a grupului Rapidan Energy arată că un conflict potențial între Israel și Iran ar putea crește prețul petrolului cu 5-10 dolari/baril.

Evoluția de luni apare după ce, în prima săptămână a lunii, prețurile petrolului au scăzut masiv, de la 95 la 84 dolari/baril. Această mișcare neașteptată a venit pe fondul îngrijorărilor legate de cererea de carburanți, după ce datele din SUA au arătat o scădere puternică a cererii de benzină, dar și al așteptărilor conform cărora interdicția de export de combustibil din Rusia, introdusă luna trecută, ar putea fi suspendată.

De partea cealaltă, marii exportatori de petrol manipulează partea de ofertă pentru a ține prețul sus. Arabia Saudită a declarat că va menține reducerea de 1 milion de barili pe zi până la sfârșitul anului 2023, în timp ce Rusia va menține o limitare ale exporturilor de 300,000 barili pe zi până la sfârșitul lunii decembrie.

Aceste tendințe referitoare la cerere și ofertă ar putea fi date peste cap de perspectiva unui război extins.

V. Bârleanu