-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 6:02
No menu items!

Educație pe „genunche”. Liviu Pop își bate joc de liceeni. Sesiune de BAC în februarie, anunțată pe Facebook, în ultima clipă

spot_img

Absolvenții claselor a XII-a sunt obligați să susțină probele de competențe ale Bacalaureatului din acest an în luna februarie. În caz contrar, nu vor mai avea dreptul să participe la probele scrise din luna iunie. Asta, deși nu a existat comunicare publică, singurele anunțuri în acest sens fiind făcute pe pagina Ministerului – prin publicarea unui ordin de ministru din septembrie- și la nivel de licee, prin directori și profesori. Mai mult, la finele anului trecut, ministrul educației, Liviu Pop, spunea că programarea unei sesiuni a BAC-ului în februarie este doar o “chestiune de discuții” și dădea asigurări că nu se va schimba nimic pentru cei care vor susține Bacalaureatul în 2018.

Ordinul de ministru a fost publicat pe site. Ministrul a anunțat și pe pagina sa de Facebook. Dumneavoastră scrieți ce vreți. Nu s-a schimbat nimic. A mai fost așa și în 2010” – a venit, miercuri, pe 17 ianuarie 2018, replica reprezentanților Ministerului Educației la lipsa de comunicare și de publicitate a schimbării calendarului la Bacalaureatul din acest an. Avertizat că vorbim, totuși, despre o distanță de 8 ani în care calendarul Bacalaureatului a fost complet altul, reprezentantul Biroului de presă a replicat: „Transmiteți o solicitare scrisă, pe mail, și vă răspundem„. 

“Am făcut tot ceea ce ținea de noi. Din păcate, declarațiile mele publice s-au suprapus. În privința organizării unei noi sesiuni de Bacalaureat în februarie există încă discuții ample. (…)Acum, însă, e vorba doar despre susținerea probelor orale și a competențelor. Am publicat ordinul de ministru pe site-ul ministerului, a fost transmis tuturor unităților școlare încă din luna noiembrie. La nivel de licee și de secretariate de licee se cunoștea acest calendar încă din noiembrie. (…)Accesul la Monitorul Oficial este gratuit, cei care nu aveau acces la Internet puteau consulta Monitorul Oficial. În plus, cei interesați să susțină BAC-ul anul acesta și nu l-au mai susținut până acum ar fi trebuit să ia legătura cu secretariatele liceelor pe care le-au absolvit și ar fi aflat. Ca să nu mai vorbim de faptul că trebuie să susțină și ei competențele digitale și ar fi trebuit să ajungă la un calculator ca să învețe să-l folosească. Cei care nu au luat BAC-ul nici în sesiunea de toamnă a anului trecut, au picat probele scrise. Probele orale și cele de competențe – unde nu există note, ci calificative – le vor fi luate în calcul, astfel încât pot merge să susțină probele scrise. Nu văd care este problema”, a argumentat ministrul educației, Liviu Pop, într-o declarație pentru Sursa Zilei.

Întrebat de ce nu a fost popularizată schimbarea calendarului, încă din anul școlar trecut, inclusiv în presă, prin anunțuri clare, astfel încât toți cei interesați să afle din timp despre modificarea calendarului la Bacalaureat, ca să se poată pregăti pentru a susține examenul, ministrul educației a replicat: “Am făcut tot ceea ce ținea de noi. În noiembrie, am transmis unităților de învățământ, secretariatele sunt pregătite. Am transmis și pe rețelele sociale, iar accesul la Monitorul Oficial este gratuit. E bine că aveți și alte sugestii. Orice sugestie este binevenită”.

Cine susține Bacalureatul în februarie?

Prin urmare, elevii claselor a XII-a, dar și absolvenții care nu au susținut până acum examenul de Bacalaureat mai au timp să se înscrie pentru susținerea probelor orale și a celor de competențe ale primei sesiuni din acest an, în perioada 29 ianuarie – 2 februarie.

Potrivit ordinului semnat de Liviu Pop, prima sesiune a examenului naţional de Bacalaureat 2018 începe luni, 12 februarie 2018, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A).

Proba va continua pe 13 februarie şi va fi urmată de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (14 – 15 februarie). În zilele de 16, 19 şi 20 februarie este programată evaluarea competenţelor digitale (proba D), iar în perioada 21-22 februarie se va desfăşura evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C).

Bacalaureatul va continua cu probele scrise în luna iunie. Prima probă scrisă – Limba si literatura română – va avea loc luni, 25 iunie. Proba la Limba si literatura maternă este programată marţi, 26 iunie, iar proba obligatorie a profilului, miercuri, 27 iunie. Ultima probă scrisă – la alegere a profilului şi specializării – se va desfăşura vineri, 28 iunie.

Afişarea primelor rezultate are ca termen data de 4 iulie (până la ora 12:00) şi e urmată de depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00). Între 5 şi 8 iulie vor fi soluţionate contestaţiile, în timp ce afişarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 9 iulie.

Această primă sesiune a Bacalaureatului este urmată de sesiunea de toamnă, care va fi susținută în luna august.

Prima sesiune a Bacalaureatului este una unitară- probele din februarie și probele scrise, din luna iunie. Nu putem separa cele două părți care compun structura examenului. De aceea, cei care nu susțin probele orale și cele de competențe în februarie, nu vor mai putea participa la probele scrise din iunie. Structura Bacalaureatului este prevăzută în ordinul de ministru”, a explicat pentru Sursa Zilei purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, Marian Banu.

Ce declara Liviu Pop, la finele lui 2017

Pe 15 noiembrie anul trecut, ministrul Liviu Pop declara referitor la examenul de Bacalaureat din 2018: “Există o discuţie despre introducerea unei noi sesiuni de Bacalaureat (…)undeva în februarie.

Deocamdată, este o chestiune de discuţii. Nu se va schimba nimic pentru cei care urmează să dea Bacalaureatul anul viitor.”

Este o discuţie de a introduce o nouă sesiune de bacalaureat şi eu cred că este necesară. Cât de utilă este sesiunea din august, deja ştim. Am văzut în ultimii zece ani de zile câţi absolvenţi s-au prezentat în august şi câţi au luat examenul de bacalaureat. Şi anul acesta (2017 – n.r.) am avut un număr mare de persoane care s-au înscris şi totuşi prezenţa a fost foarte, foarte mică. Din punctul meu de vedere, cred că un examen de bacalaureat, o altă sesiune ar trebui organizată undeva în decembrie, poate februarie fiind vacanţa de iarnă”, a spus Pop, citat de Agerpres.

Raluca Dan