5.3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 20:02
No menu items!

Educaţia juridică, posibilă materie opțională în licee

spot_img

Elevii de clasa a noua vor lua lecţii de la poliţişti, jurişti, criminologi şi psihologi. Vor învăţa care le sunt drepturile, ce obligaţii au şi ce spun legile din România. Pentru moment, vorbim despre un proiect implementat în zeci de şcoli din toată ţara, de Asociaţia Viaţa Fără Violenţă. Există discuţii la Ministerul Educaţiei, însă, pentru că educaţia juridică să devină materie opţională.

Unde-i lege, nu-i tocmeală! Aşa se numeşte manualul din care vor învăţa elevii de clasa a noua de la aproape 60 de licee, din toată ţara. Tinerii vor afla de ce trebuie să respecte reguli, de ce minorii răspund penal pentru faptele lor de la vârsta de 14 ani şi când anume faptele lor pot deveni infracţiuni. Toate lecţiile vor fi ţinute de specialişti în domeniu.

„Vor avea întâlniri interactive cu Poliţia Rutieră, asta va fi prima acţiune, după care avocat, procuror, judecător, după care un psiholog va evalua ce au înţeles copiii din punct de vedere juridic”, spune Mihaela Olaru, preşedintele Asociaţiei Viaţă Fără Violenţă.

Andrei Turtică, secretar executiv al Consiliului Naţional al Elevilor e de părere că „este necesară în sistemul acesta de învățământ în care elevii au atât nevoie să își cunoască drepturile, dar și obligațiile care stau în spatele acestor drepturi pentru ca numarul abuzurilor din România este unul dintre cele mai mari din UE”.

„Încercam să îi explic şi fiului meu, şi unor copii ai unor prieteni despre ce moment important este acela când îţi iei buletinul, primul tău buletin la 14 ani. Că nu este numai un motiv de mândrie, cere şi conotaţii juridice deja vârsta asta de 14 ani. Şi după ce le-am explicat, au întrebat: dar nouă la şcoala de ce nu ne-a zis nimeni treaba asta?”, spune Laura Andrei, preşedintele Tribunalului Bucureşti

Campania Viaţa Fără Violenţă a început iniţial în Bucureşti, pentru a combate violenţa în şcoli. Anul trecut, au fost raportate 182 de cazuri în Capitală. Autorităţile spun că acesta nu reprezintă numărul real de abuzuri, şi că de multe ori nimeni nu ştie când copiii sunt victime.

„Noutatea acestui proiect, faţă de alte proiecte pe teme juridice, este că nu doar elevii sunt grup ţintă, ci şi părinţii, şi profesorii. Drept urmare, numai aşa, împreună, putem să luptăm împotriva violenţei în şcoli”, spune Diana Melnic, inspector şcolar general adjunct.

„Avem deja în discuţie să fie introdusă şi educaţia juridică în calitate de opţional la decizia şcolii. În felul acesta, copiii se deschid către comunicare şi este bine să prezinte toate faptele de violenţă pe care le ştiu sau pe care le trăiesc”, a declarat Monica Anisie, director general în Ministerul Educaţiei.

Educaţia juridică va fi studiată în cadrul orei de dirigenţie, însă, până când va fi inclusă pe lista materiilor opţionale.