-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:48
No menu items!

Eduard Hellvig: Europa de Est este centrul unei confruntări care depășește conflictul din Ucraina

spot_img

După ce ani la rând a fost la periferia lumii occidentale, Europa de Est a devenit centrul unei confruntări care depășește conflictul militar din Ucraina, este concluzia unei analize a fostului șef al SRI, Eduard Hellvig, analiză publicată pe blogul său. Hellvig subliniază, pe lângă rezistența de lăudat a Ucrainei, în fața agresiunii ruse, o „afirmare a rezilienței din partea noilor societăți democratice, țările Europei de Est care, acum 3 decenii, au părăsit blocul comunist și au început lunga tranziție spre lumea civilizată”, printre aceste țări numărându-se și România.

„Pentru prima dată în mult timp, Europa de Est nu este doar o sursă de conflicte, dispute și provocări, ci și mediul care promovează semnele unei noi ere. Astăzi, mai multe dintre aceste țări și-au finalizat tranziția și sunt capabile să demonstreze noi capacități – printre ele România și Polonia.

Fostul șef al Serviciului Român de Informații mai analizează, într-un context mai larg, modelul democratic liberal.

„Modelul democratic liberal a fost promovat în multe regiuni diferite – am putea chiar să simplificăm afirmând că a fost propus în toate regiunile fostelor imperii occidentale. Dar s-a dovedit a fi de succes doar în zone în care instituirea de noi instituții a fost însoțită de un efort conștient de a stimula un model cultural diferit, bazat pe inclusivitate, încredere, toleranță și comportament asociativ. Este nevoie de mult mai mult decât alegeri libere pentru a face o democrație liberală.

Mecanisme inerente de control al tendințelor „dictatoriale” ale minorităților agresive sunt, de asemenea, vitale. O acumulare de factori, măsurați prin indicatorii de cultură politică, determină și modelează capacitatea unei societăți de a preveni astfel de abuzuri. Aceasta este una dintre motivele pentru care modelul a fost implementat cu succes în mai puține zone decât a fost promovat. Într-adevăr, a avut succes în mai multe țări din Europa de Est, dar a durat un interval de timp destul de lung, urmând un ritm mai lent decât se anticipa anterior. Nu trăim într-o lume dominată de idealurile liberalismului, ci într-un spațiu în care caracteristicile naționale și valorile locale au influențat instituțiile, regulile și reglementările, și au creat democrații cu brand propriu, precum și piețe cu grade variate de libertate”, mai arată Hellvig.

M. Nedelcu