13.9 C
București
sâmbătă, 2 noiembrie 2024 - 23:37
No menu items!

Ecuador: Starea de ”conflict armat intern” a fost declarată. Un grup de traficanți ia cu asalt un studio TV. VIDEO

spot_img

Preşedintele ecuadorian Daniel Noboa a instituit stare de „conflict armat intern” şi a ordonat „neutralizarea” grupurilor criminale implicate în traficul de droguri, în a treia zi a unei crize de securitate fără precedent care a provocat cel puţin zece morţi în Ecuador.

Într-un decret semnat marţi, preşedintele Noboa a recunoscut „existenţa unui conflict armat intern” şi a ordonat „mobilizarea şi intervenţia forţelor armate şi a poliţiei naţionale (…) pentru a garanta suveranitatea şi integritatea naţională împotriva crimei organizate, a grupărilor teroriste şi a beligeranţilor non-statali”.

Un grup de bărbaţi înarmaţi a invadat platoul unei televiziuni publice din Guayaquil, marţi după-amiază, luând ostatici jurnalişti şi angajaţi ai postului. Ulterior, traficanții au fost arestați, iar incidentul s-a încheiat fără victime.

După ce a decretat stare de urgenţă luni, Noboa a ordonat „neutralizarea” tuturor acestor grupuri criminale, cu necesitatea ca forţele armate să acţioneze „cu respectarea drepturilor omului”. Aceste grupuri criminale, majoritatea bande de stradă până acum câţiva ani, au devenit actori violenți ai comerţului internațional cu droguri. Ecuadorul s-a impus ca principalul punct de export pentru cocaina produsă în ţările vecine Peru şi Columbia.

Inamicul public numărul unu este Adolfo Macias, alias „Fito”, liderul Los Choneros. Acestă bandă are aproximativ 8.000 de oameni, potrivit experţilor. Fito a dispărut duminică din închisoarea Guayaquil (sud-vest). Marţi, unul dintre liderii Los Lobos, o altă bandă puternică de droguri, a scăpat şi el.

Evadarea lui „Fito” a fost urmată de mai multe revolte şi de luarea de ostatici a gardienilor din diferite închisori, toate transmise prin videouri înfiorătoare care circulau pe reţelele de socializare şi care îi arătau pe captivi ameninţaţi de cuţitele deţinuţilor mascaţi. Marţi, au apărut noi înregistrări, de data aceasta arătând execuţia a cel puţin doi gardieni, cu arma şi prin spânzurare.

Într-un comunicat, administraţia închisorii (SNAI) a transmis că 139 de membri ai personalului său sunt încă ţinuţi ostatici în cinci închisori din întreaga ţară. SNAI nu a comentat videourile cu execuţiile.

Peru a anunţat marţi seară că a declarat stare de urgenţă în toate regiunile de frontieră cu Ecuadorul, graniţa având o lungime de peste 1.400 de kilometri, şi că va intensifica supravegherea prin trimiterea de poliţişti şi militari suplimentari.

T. S.