2.9 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 8:42
No menu items!

Ecouri din Războiul Rece: Rusia folosește Mexicul ca bază pentru acțiunile de spionaj din SUA

spot_img

Serviciile secrete ruse își consolidează prezența în Mexic pentru operațiuni de spionaj care vizează Statele Unite, ceea ce reprezintă o întoarcere la tacticile Războiului Rece din partea unui regim din ce în ce mai agresiv, potrivit unei analize a NBC, care citează oficiali americani și foști ofițeri de informații.

Rusia a adăugat zeci de persoane la schema de personal a ambasadei sale din Mexico City în ultimii ani, chiar dacă Moscova are doar legături comerciale limitate cu statul mexican. Oficialii americani spun că această tendință este îngrijorătoare și cred că această extindere vizează consolidarea operațiunilor de informații ale Kremlinului care vizează SUA, precum și eforturile sale de propagandă menite să submineze Washingtonul și sprijinul pentru Ucraina.

Administrația Biden a abordat această problemă cu guvernul mexican, a declarat un oficial american. „Rusia a investit cu adevărat în Mexic în ceea ce privește încercarea de a-și extinde prezența”, a declarat oficialul.

Ambasada Mexicului și Ambasada Rusiei nu au răspuns la o solicitare pentru comentarii.

Directorul CIA William Burns a declarat la începutul acestei luni că agenția sa și guvernul SUA sunt „foarte atenți” la extinderea amprentei Rusiei în Mexic, despre care a spus că este parțial rezultatul expulzării spionilor ruși din capitalele străine după invazia asupra Ucrainei din 2022.

„O parte din acest lucru este o funcție a faptului că atât de mulți ofițeri de informații ruși au fost dați afară din Europa. … Așa că ei caută locuri în care să meargă și în care să poată opera. Dar suntem foarte concentrați asupra acestui aspect”, a declarat Burns la Londra în această lună, când a fost întrebat despre suspiciunile de spionaj rusesc din Mexic.

Acțiunile Rusiei în Mexic reflectă o poziție mai agresivă a serviciilor sale de informații pe mai multe fronturi, în timp ce Kremlinul încearcă să reducă la tăcere criticii din străinătate, să submineze sprijinul pentru Ucraina și să slăbească democrațiile occidentale, au declarat foști oficiali ai serviciilor de informații. Această abordare a inclus sabotaje și tentative de sabotaj în Europa, comploturi de asasinat, atacuri cibernetice permanente și campanii globale de dezinformare la scară largă, potrivit oficialilor americani și europeni.

„Sunt dispuși să își asume riscuri mult mai mari acum decât ar fi făcut-o poate în perioada imediat următoare Războiului Rece”, a declarat Paul Kolbe, care a lucrat timp de 25 de ani ca ofițer de operațiuni în cadrul CIA.

Generalul de aviație Glen VanHerck, șeful Comandamentului nordic al SUA, a declarat în martie 2022 în fața Comisiei pentru servicii armate a Senatului că serviciul rus de informații militare GRU are o prezență masivă în Mexic.

„Aș sublinia faptul că cea mai mare parte a membrilor GRU din lume se află în Mexic în acest moment. Aceștia sunt membri ai serviciilor secrete rusești și sunt foarte atenți la oportunitățile lor de a avea influență asupra oportunităților și accesului în SUA”, a declarat VanHerck.

De la comentariile lui VanHerck, care au venit la scurt timp după ce Rusia și-a lansat invazia la scară largă asupra Ucrainei, Rusia a continuat să își extindă amprenta la ambasada din Mexico City, obținând acreditarea din partea autorităților mexicane.

Întrebat la momentul respectiv despre comentariile generalului, președintele Mexicului, Andrés Manuel López Obrador, a declarat că nu are informații în acest sens și că Mexicul este „o țară liberă, independentă și suverană”.

Chiar dacă, de-a lungul deceniilor, Mexicul a construit relații comerciale extinse cu Statele Unite, în mod tradițional a încercat să se abțină de la alinierea deplină la politica externă a Washingtonului și a menținut relații de prietenie cu Rusia și Cuba.

John Sipher, care a lucrat în serviciul clandestin al CIA timp de 28 de ani, a declarat că Rusia le-a spus întotdeauna americanilor care se oferă să spioneze pentru Moscova să se îndrepte spre Mexic, pentru predarea informațiilor și obținerea instrucțiunilor sau banilor.

„Timp de decenii, dacă americanii se ofereau să spioneze pentru Moscova, li se spunea să meargă în Mexico City. Mediul pentru serviciile secrete ruse în SUA este dificil”, a declarat Sipher.

Spre deosebire de SUA, unde serviciile secrete ruse sunt supuse unui control intens din partea FBI, iar consulatele au fost închise, Mexicul oferă Moscovei un cadru convenabil, cu risc redus, pentru a supraveghea agenții din SUA și a organiza alte operațiuni, potrivit foștilor ofițeri de informații.

Potrivit acestuia, rușii ar dori probabil să folosească proximitatea Mexicului, dar și siguranța relativă dincolo de raza de acțiune a forțelor de ordine americane, pentru a sprijini atât agenții americani, cât și ofițerii ruși care operează sub „acoperire” în SUA.

Un american care lucrează pentru serviciile secrete ruse ar putea traversa în ambele sensuri granița dintre SUA și Mexic și să se întâlnească cu intermediarii ruși pentru a fi plătit, informat, realimentat și pentru a primi instruire privind metodele de comunicare sau alte tehnici de spionaj, au declarat London și alți foști ofițeri CIA. Serviciile secrete ruse ar putea, de asemenea, să profite de proximitatea Mexicului pentru a viza inamicii politici ai lui Putin din SUA. De asemenea, oficialii americani sunt îngrijorați de eforturile Rusiei de a manipula spațiul informațional din Mexic, încercând să submineze sprijinul internațional pentru Ucraina.

T. S.