5.7 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024 - 23:15
No menu items!

Economia Europei va avea un parcurs dificil în 2025. Care sunt cele 5 lucruri de urmărit

spot_img

Uniunea Europeană a avut un an greu, cu tulburări politice, date economice slabe și avertismente cu privire la faptul că nu își atinge potențialul de creștere. Cu toate acestea, pe fondul perspectivelor pesimiste, analiștii spun că ar putea exista câteva puncte pozitive de urmărit în 2025, potrivit unei analize publicate de CNBC.

Creșterea economică în Zona Euro nu este de așteptat să revină pe o creștere dinamică prea curând. Banca Centrală Europeană și-a redus săptămâna trecută prognoza de creștere pentru 2025 la 1,1%. Prognoza pentru 2024 este de 0,8%. Între timp, președinta BCE Christine Lagarde a declarat că riscurile pentru creștere rămân înclinate spre negativ.

Zona Euro este principala piață de export pentru economia României. În timp ce investitorii și economiștii încearcă să descifreze ce urmează pentru regiune, sunt cinci aspecte cheie care ar trebui să fie urmărite:

1. Politica monetară
BCE a anunțat joia trecută a patra și ultima reducere a ratei dobânzii din acest an. Piețele estimează o nouă reducere de 25 de puncte de bază atunci când Consiliul guvernatorilor BCE va lua prima decizie de politică monetară din 2025. Pentru Kallum Pickering, economist șef la banca de investiții Peel Hunt, acest lucru nu este suficient.
”Logica economică pledează pentru mișcări de 50 de puncte de bază, dar nu cred că vor merge pe 50 de puncte de bază”, a adăugat Pickering. Acesta a explicat că problemele economice ale Europei au trecut de la șocuri de ofertă la probleme legate de cerere – ceea ce înseamnă că inflația ar putea coborî în șase luni.
Majoritatea traderilor se așteaptă ca dobânda cheie a BCE – în prezent de 3% – să fie redusă la 2% până la jumătatea anului 2025, unii anticipând reduceri suplimentare în a doua jumătate a anului.

2. Criza de încredere
Prudența consumatorilor este una din principalele probleme pentru economia UE.
Într-o estimare din noiembrie, Comisia Europeană a constatat că încrederea consumatorilor a scăzut cu 1,2 puncte procentuale de la an la an în Zona Euro. Între timp, indicatorul de sentiment economic al Comisiei Europene a rămas sub media sa pe termen lung pe tot parcursul anului și este în prezent ușor mai mic decât cel de la sfârșitul anului 2023.
Sylvain Broyer, economist șef la S&P Global Ratings, a declarat că schimbările de politică monetară din Europa ar putea contribui la creșterea nivelului de încredere. Deci nivelul de încredere poate crește odată cu reducerea dobânzilor.

3. Performanțele superioare ale economiilor de la periferie
În următorii 2-3 ani, statele PIIGS vor avea performanțe mai bune. Acronimul PIIGS se referă la Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia și Spania, state foarte vulnerabile la crizele anterioare.
OCDE se așteaptă ca Spania să înregistreze în acest an a treia cea mai puternică creștere din toate statele membre. În același timp, creșterea economică a Greciei este estimată la 2,1% în 2024 și la 2,3% în 2025.

4. Tarifele comerciale
Al doilea mandat al lui Donald Trump ca președinte al SUA va aduce foarte probabil tarife comerciale suplimentare, adică obstacole pentru creșterea economică, din punctul de vedere al UE.
Amenințările președintelui ales Donald Trump de a impune tarife de 10% până la 20% pentru toate importurile din SUA au stârnit incertitudine în rândul firmelor europene și au dus la incertitudini cu privire la modul în care UE ar putea răspunde.
Grupul bancar Citi a afirmat că un tarif de 10% ar putea reduce PIB-ul UE cu 0,3% până în 2026, „în timp ce un nou război comercial între SUA și China ar putea dubla pagubele în țări expuse precum Germania”. „Credem că este puțin probabil să existe represalii similare, ceea ce ar face ca acesta să fie un șoc deflaționist, dar fragmentarea globală va afecta Europa, dependentă de comerț, pe termen lung”, au adăugat analiștii de la Citi.
Janet Mui, șefa departamentului de analiză al fondului de investiții RBC Brewin Dolphin, a declarat că amenințarea cu tarifele comerciale este folosită ca pârghie de negociere de către viitoarea administrație americană. „Este probabil o presupunere rezonabilă că Trump nu merge până la capăt cu amenințările sale”, a adăugat Janet Mui.

5. Instabilitatea politică
Europa se confruntă, de asemenea, cu incertitudine politică. Cele mai mari economii ale regiunii, Franța și Germania, se află în mijlocul unor crize politice.
Michel Barnier a fost demis din funcția de prim-ministru al Franței la începutul acestei luni, în timp ce cancelarul german Olaf Scholz a pierdut luni un vot de încredere în Bundestag, deschizând calea pentru alegeri la începutul anului viitor.

T. S.