România a cerut în mod oficial, în cadrul Comitetului Economic și Financiar de la Bruxelles, încheierea unui nou acord de tip preventiv cu FMI. Discuțiile vor începe la 17 iulie.
”La reuniunea extraordinară a Comitetului Economic și Financiar, care a avut loc înaintea reuniunii Consiliului Ecofin, statele membre au primit favorabil, în unanimitate, solicitarea României pentru încheierea unui nou program preventiv, împreună cu FMI”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).
În urma solicitării României, s-a stabilit că o misiune comună FMI-Comisia Europeană se va deplasa la București pentru discuții cu autoritățile române, care vor începe la 17 iulie și vor continua până la sfârșitul lunii.
”Decizia oficială privind programul preventiv urmează a fi luată la ECOFIN, în 15 octombrie”, se mai arată în comunicatul MFP. Din punct de vedere procedural însă, solicitarea României este echivalentă cu acceptarea acesteia în cadrul ECOFIN, decizia acestui for fiind una pur formală.
Un nou acord cu finanțatorii externi a devenit evident în urmă cu o săptămână, când chiar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a transmis că România are nevoie de încă o înțelegere cu FMI, pentru a consolida încrederea investitorilor.
„Eu recomand încheierea unui nou acord pentru că s-a dovedit a fi benefic, chiar dacă n-am tras niciun ban, pentru că ne putem împrumuta ceva mai ieftin de pe pieţe. Sursa principală de finanţare pe plan extern a deficitului bugetar rămân pieţele de capital”, a declarat luni Isărescu, într-un briefing de presă după şedinţa Consiliului de Administraţie a BNR pe probleme de politică monetară.
De asemenea, și premierul Victor Ponta, dar și șeful statului au arătat necesitatea unui nou acord, pe care Fondul îl condiționa de încheierea cu succes a celei mai recente înțelegeri cu România, respectiv la 26 iunie.
Sursa Zilei scria, în exclusivitate, că este o chestiune pur procedurală aprobarea ultimei evaluări a acordului de tip preventiv cu România. Reamintim că șefa FMI, Christine Lagarde, va sosi luni la București, în prima sa vizită în Capitala României de la preluarea șefiei instituției internaționale.
”Doamna Christine Lagarde, director general al Fondului Monetar Internațional (FMI), va efectua o vizită în România, în 15 și 16 iulie, și în Lituania, în 17 și 18 iulie 2013. În timpul vizitei sale – prima în aceste state de la numirea sa în funcția de director general al FMI în iulie 2011 – doamna Lagarde se va întâlni cu autoritățile și cu decidenții politici ai țărilor respective, precum și cu reprezentanți ai sectorului privat, ai societății civile și ai mediului academic, pentru a discuta perspectivele economice actuale și provocările pe care le are în față fiecare țară”, arăta un comunicat oficial al Fondului.
Cosmina Croitoru