4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 19:58
No menu items!

E oficial! Cum pot scăpa evazioniștii de pedeapsa cu închisoarea

spot_img

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri legea Ciucă – Ciolacu care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul este plătit. Judecătorii CCR au respins sesizarea partidelor de opoziție.

Potrivit legii, vor constitui infracţiuni de evaziune fiscală şi se vor pedepsi cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amenda următoarele fapte săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale: evidenţierea, în actele contabile, în factura electronică sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive; alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor, inclusiv electronice; executarea de evidenţe contabile duble folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor, inclusiv cele electronice.

Aceeaşi pedeapsă va fi aplicată şi pentru „folosirea de către contribuabil, cu rea-credinţă, a sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura, în vederea creării aparenţei de legalitate a unor operaţiuni fictive sau disimulării circuitului tranzacţional real al bunurilor/serviciilor; utilizarea de aparate de marcat electronice fiscale care nu sunt conectate la sistemul informatic naţional de supraveghere şi monitorizare a datelor fiscale, potrivit legii, sau alterarea aparatelor de marcat electronice fiscale pentru netransmiterea unor date fiscale sau transmiterea unor date fiscale nereale”.

Evazioniștii scăpă de închisoare

În aceste cazuri de infracţiuni, „dacă până la expirarea unui termen de maximum 30 zile de la finalizarea controlului efectuat de organele competente, în urma căruia se individualizează un prejudiciu datorat bugetului general consolidat de până la 1.000.000 euro, prejudiciul majorat cu 15% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepseşte”.  În această situaţie, nu vor fi sesizate organele de urmărire penală.

De asemenea, tot în aceste cazuri de infracţiuni, „dacă până la primul termen de judecată, prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate”. „Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceste condiţii este de până la 1.000.000 euro inclusiv, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amenda”, conform legii.

„Dacă ulterior primului termen de judecată şi până la judecarea definitivă a cauzei, prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc cu o treime”, se mai arată în lege.

Nicolae Ciucă: „Au fost destule cazuri în care executarea pedepsei nu a remediat fapta incriminată”

„Proiectul de lege al combaterii evaziunii fiscale a fost promulgat de preşedintele României. După cum a constatat şi CCR în motivarea avizului de constituţionalitate, România trece la o nouă etapă judiciară în aceste speţe. Au fost destule cazuri în care executarea pedepsei nu a remediat fapta incriminată. Recuperarea prejudiciului de până la un milion de euro + o majorare de 15% + dobânzi/penalităţi are un potenţial mult mai mare de remediere a situaţiei”, a scris Nicolae Ciucă, vineri pe Facebook.

El a mai spus că prin această lege este întărită „capacitatea statului de a combate evaziunea fiscală”.

„Din alte prevederi, reamintesc doar că nereţinerea impozitelor şi/sau a contribuţiilor se pedepseşte cu până la 5 ani închisoare, iar pentru sustragerea de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale se primeşte o pedeapsă de până la 10 ani închisoare”, a adăugat liderul PNL.

                                                                                                                  Adina Bucur