0.9 C
București
luni, 18 noiembrie 2024 - 5:20
No menu items!

„E o neînțelegere!” – Reacție incredibilă a expertului OMS, după ce a afirmat că bolnavii asimptomatici nu transmit COVID-19

spot_img

O expertă de vârf la Organizația Mondială a Sănătății a respins, marți, propriile afirmații despre raritarea transmiterii infecției cu SARS-COV-2 de către persoane care nu au simptome, scrie The New York Times. Dr. Maria Van Kerkhove, cea care a făcut comentariul original un briefing luni, a spus că se bazează pe doar două sau trei studii și că a fost o „neînțelegere” să spunem că transmisia asimptomatică este rară la nivel global.

„Răspundeam doar la o întrebare, nu spuneam o politică a W.H.O. sau ceva de genul acesta”, afirmă dr. Van Kerkhove. Expertul a adăugat că estimările de transmitere de la persoane fără simptome provin în principal din modele, care pot să nu ofere o reprezentare precisă. „Aceasta este o întrebare deschisă uriașă și aceasta rămâne o întrebare deschisă”, a spus ea.

Oamenii de știință au criticat dur pe W.H.O. pentru confuzia crearea pe această temă, având în vedere implicațiile de amploare ale politicii publice. Guvernele din întreaga lume au recomandat măști de față și măsuri de distanțare socială din cauza riscului de transmitere asimptomatică.

O serie de oameni de știință au spus criticat comentariile doctorului Van Kerkhove, întrucât nu reflectau cercetările științifice actuale.

„Toate cele mai bune dovezi sugerează că persoanele fără simptome pot răspândi cu ușurință SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19”, au declarat marți oamenii de știință de la Harvard Global Health Institute.

„Comunicarea datelor preliminare despre aspectele cheie ale coronavirusului fără prea mult context poate avea un impact negativ enorm asupra modului în care publicul și factorii de decizie răspund la pandemie.”

O lucrare citată pe larg în aprilie a sugerat că persoanele sunt cele mai infecțioase cu aproximativ două zile înainte de debutul simptomelor și a estimat că 44 la sută din noile infecții sunt rezultatul transmiterii de la persoane care încă nu prezentau simptome.

Dr. Van Kerkhove și alți experți OMS au reiterat importanța distanțării fizice, igienei personale, testării, urmăririi, carantinei și izolării în controlul pandemiei.

Dezbaterea privind transmisia a izbucnit la o zi după ce OMS a spus că noile infectări au atins un nou nivel mondial de o singură zi – 136.000 duminică, cu trei sferturi în doar 10 țări, în mare parte din America și Asia de Sud. Coronavirusul a îmbolnăvit deja peste șapte milioane de oameni în întreaga lume și a ucis cel puțin 405.400, potrivit unei baze de date din New York Times.

Cu toate că unele țări în curs de dezvoltare revin la viața de zi cu zi, în efortul de a ușura impactul brutal al virusului asupra săracilor, se creează riscuri de infecție. Africa de Sud, de exemplu, a cărei cazuistică de aproape 51.000 este cea mai mare din Africa, a început să se redeschidă săptămâna aceasta. Dar a înregistrat mai mult de jumătate din cazurile sale actuale doar în ultimele două săptămâni.

În India, experții în domeniul sănătății avertizează cu privire la o penurie de paturi de spital și medici pentru a trata pacienții. India a raportat 10.000 de noi infecții în ultimele 24 de ore, cu un total de cel puțin 266.500, depășind Spania și devenind una dintre cele cinci țări cu cele mai multe infecții din lume.

Rajnish Sinha, proprietarul unei companii de management de evenimente din Delhi, s-a străduit să găsească un pat de spital pentru socrul său, în vârstă de 75 de ani, care a fost diagnosticat cu COVID-19 marți.

„Acesta este doar începutul dezastrului care vine”, a spus domnul Sinha. „Numai Dumnezeu ne poate mântui”.

TEXTUL ORIGINAL THE NEW YORK TIMES.