6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 23:25
No menu items!

Dăianu:Lucrurile au mers prost în 2012. Oricum va fi, 2013 va fi mai bun

spot_img

Daniel Dăianu a explicat pentru Sursa zilei de ce evaluarea economică făcută de Institutul Naţional de statistică anului 2012 este sumbră iar perspectivele anului 2013 sunt în ceață.

Conform INS creşterea economică este sub aşteptări iar experţii FMI consideră că România va înregistra o creştere economică de 0,9% în acest an şi de maxim 2,5% în 2013.

Daniel Dăianu, consilier onorific al premierului Victor Ponta, spune că anul agricol 2012 a fost dezastruos, că perspectiva  recesiunii este credibilă,  iar comparația cu 2011 falsifică realitatea, de fapt. Spre deosebire de anul 2011care  a fost un an anormal, spune Daniel Dăianu, 2012 este un an normal şi pune cumva evoluţia economică pe un făgaş al normalităţii. Creșterea economică de 2,5% din anul trecut a fost influențată decisiv de producția agricolă care a fost excepțională. De aceea, spune Daniel Dăianu, anul 2011 a fost un an excepțional. În 2012 unul dintre factorii determinanți a fost seceta, însă decisivă pentru scăderea turațiilor motoarelor economice a fost absorbția dezastruoasă a fondurilor  europene.

Întrebat care ar fi perspectivele anului economic 2013, Daniel Dăianu spune că importantă este consolidarea fiscală însă aceasta, spre cinstea executivului, s-a cam încheiat, ceea ce dă stabilitate întregului sistem, dar nu şi mari speranţe de creştere. Cheia creşterii economice în orizontul de timp apropiat este reprezentată de absorbţia fondurilor europene. „Dacă nu vom reuşi creşterea absorbţiei, în condiţiile în care mediul economic extern este neprietenos, investitorii nu sunt foarte interesaţi, băncile nu prea finanţează, perspectiva creşterii este înceţoşată,” mai spune Daniel Dăianu.

„O ştire bună este că pornim de la situaţia actuală, după o secetă cum n-am mai văzut de multă vreme şi cu o rată a absorbţiei fondurilor europene scăzută şi e greu de crezut că anul agricol 2013 va fi la fel de prost ca acesta iar absorbţia nu va depăşi nivelul de circa 7% cât a fost în acest an”, a mai declarat fostul ministru de finanţe din anii 1997-1998 pentru Sursa zilei.