4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 15:12
No menu items!

DW: 45 de polițiști răniți și 130 de arestări pentru oprirea celui mai mare miting împotriva restricțiilor din Germania

spot_img

Poliția din Berlin a declarat că zeci de ofițeri au fost răniți – iar trei au fost spitalizați – în timp ce au dispersat aproximativ 20.000 de oameni care protestau împotriva măsurilor anti-pandemice. Mulți participanți sunt convinși că pandemia coronavirusul este o „falsă alarmă”, scrie ediția în limba engleză a Deutsche Welle.

Polițiștii ar fi fost răniți în timp ce încercau să oprească uriașa adunare de oameni care demonstra împotriva restricțiilor coronavirusului, inclusiv împotriva purtării obligatorii a măștii.

Trei ofițeri au fost tratați în spital, a declarat poliția din Berlin într-un comunicat.

Peste 130 de persoane au fost arestate, pentru infracțiuni, inclusiv rezistența la arestare, încălcarea păcii și utilizarea simbolurilor neconstituționale.

Protestele de sâmbătă, pe străzile capitalei germane, au continuat în ciuda unei noi creșteri a infectărilor și a avertizărilor că Europa este lovită de un al doilea val.

Poliția a declarat că a desfășurat 1.100 de ofițeri pentru a monitoriza mitingul și a împrăștiat ulterior mulțimea de până la 20.000 de oameni, pentru că nu a purtat măști și nu a respectat distanța socială.

Primarul Berlinului, Michael Müller, i-a criticat dur pe protestatari spunând că nu au avut în vedere realitatea și, astfel, au riscat sănătatea altor persoane.

El a adăugat că nu exist[ încă un vaccin sau un tratament eficient și că pandemia nu s-a încheiat.

Protestul a fost oprit

Protestul „Ziua libertății” a prezentat un amestec de susținători de stânga și dreapta și teoreticieni ai conspirației, mulți dintre ei strigând: „Suntem al doilea val”, în timp ce au trecut pe sub Poarta Brandenburg.

Cu toate acestea, în câteva ore, planurile de a continua mitingul de-a lungul unui bulevard larg care traversează parcul Tiergarten al orașului au fost menținute, în ciuda recomandărilor poliției.

Poliția din Berlin a spus că a inițiat acțiuni legale împotriva organizatorului pentru „nerespectarea normelor de igienă” și întrucât mitingul inițial a înregistrat peste 1.000 de participanți.

Ulterior, poliția a folosit difuzoarele pentru a comanda manifestanților să părăsească zona în mod pașnic și a îndepărtat mai mulți organizatori de pe scenă. Mai mulți ofițeri au fost răniți în timp ce împrăștiau mulțimea.

Sute de protestatari au rămas la poarta Brandenburg până târziu seara.

Avocatul Saskia Esken, unul dintre cei doi lideri ai partidului SPD de centru-stânga, i-a etichetat pe participanți drept „covidioti”.

„Mii de covidioti se sărbătoresc la Berlin ca fiind” al doilea val „fără distanțare, fără măști”, a spus ea. „Nu numai că ne pun în pericol sănătatea, ci pun în pericol realizările noastre împotriva pandemiei și a renașterii economiei, educației și societății”.

Proteste concurente

Corespondentul DW, Leonie von Hammerstein, a menționat că a avut loc un contraprotest, cu mulți cetățeni supărați pe cei care doresc să încalce regulile.

„Diferența este că contraprotestatarii poartă măști, păstrează distanța socială corectă.

A descris apoi că a suferit abuzuri verbale din partea unor protestatari, inclusiv a unui bărbat care a strigat în fața ei.

„Credea în teoriile conspirației. Credea că Bill Gates se află în spatele coronavirusului și vrea să vaccineze cu forța toată lumea, iar guvernul german îl ajută să facă asta”, a spus von Hammerstein.

Duri la încălcarea regulilor

Protestele au avut loc în aceeași zi în care ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, a declarat că dorește o acțiune mai dură pentru încălcarea regulilor COVID-19.

„Oricine care pune în pericol în mod deliberat pe alții trebuie să se aștepte ca acesta să aibă consecințe grave pentru el”, a spus Altmaier.

Liderul CSU, Markus Söder, s-a opus relaxării ulterioare a restricțiilor, deoarece numărul de noi infecții continuă să crească. „Trebuie să ne așteptăm ca virusul să revină cu toată forța”, a declarat premierul de stat al Bavariei pentru ziarul Bild am Sonntag.

„Mulți oameni au devenit, din păcate, mai nechibzuiți în tratarea virusului”, a spus el.

Numărul infecțiilor în Germania a crescut recent, cu 955 de cazuri noi înregistrate sâmbătă și 870 vineri.

Valoarea a fost atribuită mai multor socializări, călătoriilor de vară și neglijenței publicului în privința regulilor de distanțare socială, potrivit Institutului Robert Koch, agenția de prevenire a bolilor guvernului german.