7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 17:39
No menu items!

După urşi, şi lupii au început să atace gospodăriile oamenilor: ”Nu e tocmai plăcut să ştii că lupii dau iama în curte şi că nici măcar câinele de pază nu te mai poate apăra”

spot_img

După urşi, şi lupii devin o problemă pentru locuitorii din Soveja, județul Vrancea, care se confruntă în ultima perioadă cu atacuri tot mai dese ale acestora în gospodării, unde mai multe animale, printre care şi câini de pază, au fost omorâte.

„Din păcate, ne confruntăm cu astfel de situaţii şi nu de azi, de ieri. La noi trenează problema de ceva timp. Iniţial am crezut că sunt atacuri izolate, dar, din păcate, lucrurile au început să ia amploare. Avem cetăţeni care au reclamat că le-au fost sfâşiaţi câinii. S-a crezut că sunt şacali, dar apoi au fost văzuţi de oameni pe raza localităţii. Poate sunt în tranzit, nu ştim. Dacă în privinţa urşilor lucrurile s-au mai aşezat, şi în ultima perioadă nu am mai avut probleme, acum vedem că şi lupii coboară tot mai des în zonele locuite. Oamenii sunt speriaţi. Nu e tocmai plăcut să ştii că lupii dau iama în curte şi că nici măcar câinele de pază nu te mai poate apăra”, a declarat, pentru AGERPRES, Ionuţ Filimon.

Autorităţile se vor întâlni de urgenţă cu reprezentanţii Ocolului Silvic care gestionează fondul cinegetic din zonă şi vor analiza măsurile ce pot fi luate pentru a evita o tragedie.

„Vom avea astăzi o întâlnire de urgenţă şi cu cei de la Ocolul Silvic care au în administrare fondul cinegetic de pe raza comunei, să vedem ce măsuri pot fi luate. Sunt curios, de la ultima evaluare câte exemplare de lup sunt pe acest fond de vânătoare. Astfel de fenomene nu ar trebui să existe şi nu ar trebui să intre sub jurisdicţia noastră, ci doar a proprietarului fondului de vânătoare. Dar, inevitabil, lucrurile se întâmplă, iar noi trebuie să avem în vedere în primul rând siguranţa oamenilor”, a fost de părere Filimon.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Silvice Vrancea, nu au existat până acum sesizări oficiale privind prezenţa lupilor în zonă.

„Noi suntem administratorii fondului cinegetic de la Soveja, dar nu am avut în trecut sesizări oficiale în privinţa unor atacuri ale lupilor la Soveja. Neoficial, am mai auzit că au fost incursiuni ale lupilor prin diferite gospodării. De obicei merg după hrană şi atacă animalele. Dar nu ştiu să fi crescut numărul exemplarelor”, a spus şeful Direcţiei Silvice Vrancea, Lucian Zanfir.

Cu toate acestea, în urmă cu circa doi ani, în zona Soveja au fost semnalate haite de lupi cu mult peste medie.

„Acum doi ani am surprins pe camerele de supraveghere haite puţin mai mari faţa de media pe care o ştiam noi. Erau undeva la 13 – 14 lupi, ceea ce e destul de mult. Media în anii precendenţi era de circa şapte lupi pe haită. Atunci, am asociat această creştere a numărului de exemplare cu focarele de pestă porcină. Existau foarte multe cadavre de mistreţi în pădure. Şi populaţia de şacal a crescut în acea perioadă. Nu ştim care este la acest moment situaţia, pentru că nu mai avem camere de monitorizare în zonă”, a precizat George Bourăş, specialist în cadrul Asociaţiei pentru Conservarea Diversităţii Biologice.

Începând din primăvara acestui an, comuna Soveja s-a confruntat cu zeci de incursiuni ale urşilor în localitate, aceştia ajungând până în vatra satului, unde au distrus garduri şi au omorât mai multe animale. În prag de iarnă, oamenii spun că lupii ar putea deveni o problemă şi se tem pentru siguranţa lor.

D.Constantin