-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 2:51
No menu items!

După eșecul din februarie, Ministerul Justiţiei organizează o nouă procedură de selecție pentru posturi de procuror european

spot_img

Ministerul Justiţiei (MJ) a anunţat, luni, că a declanşat o nouă procedură pentru selectarea a încă 11 candidaţi pentru funcţia de procuror european delegat în România. Decizia MJ vine după ce, în februarie, doar doi procurori au fost admiși să ocupe posturi de procuror european delegat. Patru procurori se înscriseseră la concurs pentru cele 13 posturi libere, dar doi dintre ei au reușit doar să se facă de râs, pentru că nu au știut să răspundă la întrebări simple privind fraudele europene, sau nu au știut să explice în limba engleză acțiunile pe care ar fi trebuit să le întreprindă, ca procuror european.

Nici la precedentele două selecții, organizate în 2021, nu s-au ocupat locurile scoase la concurs.

De altfel, MJ precizează într-un comunicat de presă că, în urma procedurilor anterioare derulate la nivel naţional, nouă procurori europeni delegaţi au fost numiţi prin decizii ale Colegiului EPPO.

Potrivit anunțului făcut de MJ, procurorii interesaţi, care au o experienţă relevantă în sistemul judiciar românesc, îndeosebi în domeniul urmăririi penale a infracţiunilor contra intereselor financiare ale Uniunii Europene ori a infracţiunilor în domeniul fiscal sau vamal, îşi pot depune candidaturile, în format electronic, până la data de 1 iunie, inclusiv.

Interviul este programat în zilele de 16 şi 17 iunie, rezultatele urmând să fie anunţate în data de 20 iunie.

Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi, este un organism independent al Uniunii Europene, responsabil de investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale UE. 

Raluca Dan