1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 22:47
No menu items!

După e-FACTURA, urmează e-Sigiliu. Ce presupune acest proiect

spot_img

ANAF anunţă, vineri, că se continuă măsurile de digitalizare a activităţii instituției şi se implementează programul e-Sigiliu, care va permite monitorizarea transporturilor suspectate de evaziune fiscală. Totodată, se vor cumpăra camere de luat vederi care vor fi montate în punctele de trecere a frontierei.

Potrivit datelor transmise de ANAF, în 2023 şi primele luni din 2024, au fost înregistrate peste 19 milioane de transporturi în sistemul RO e-Transport, cele mai multe fiind transporturi naţionale.

„Sistemul RO e-Transport îşi propune să revoluţioneze abordarea transporturilor rutiere”

”Digitalizarea serviciilor publice reprezintă o prioritate, iar ANAF depune eforturi considerabile în vederea implementării în paralel a mai multor programe informatice. În această arhitectură, Sistemul RO e-Transport îşi propune să revoluţioneze abordarea transporturilor rutiere de bunuri din perspectiva combaterii evaziunii fiscale.

Pentru aceasta operaţionalizându-se modulele de analiză complexă de risc, pe fondul acumulării de informaţii în baza de date specifică. Subliniem faptul că, de la punerea în funcţiune a RO e-Transport, analizele de risc efectuate au evoluat din perspectiva gradului de complexitate proporţional cu volumul de date înregistrat”, a transmis, vineri, ANAF, într-un comunicat de presă.

Autoritatea Vamală, împreună cu ANAF dezvoltă programul e-Sigiliu, ca parte integrantă din RO e-Transport, care va permite monitorizarea în timp real a mijloacelor de transport marfă suspecte a fi implicate în mecanisme complexe de evaziune fiscală.

”Un alt demers menit să dezvolte capabilităţile RO e-Transport îl reprezintă iniţierea unei achiziţii publice de camere de luat vederi de tip LPR ce vor fi montate în punctele de trecere a frontierei de stat a României, acolo unde nu există acoperire cu camerele de luat vederi ale CNAIR, ca parte a extinderii sistemului RO e-Transport”, a mai transmis ANAF.

Pentru eficientizarea activităţii, ANAF-DGAF a început un program complex de reorganizare prin reaşezarea inspectorilor din departamentele de verificări ale achiziţiilor intracomunitare în structuri RO e-Transport (concepute a derula activităţi cu o flexibilitate şi dinamică deosebite) ca măsuri de implementare imediată a strategiei de combatere a evaziunii fiscale cu TVA intracomunitară”, a mai transmis ANAF.

Potrivit datelor transmise de instituţie, în anul 2023 şi începutul anului 2024, pe specific RO e-Transport, au fost 2.095 de contribuabili verificaţi şi s-au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 119.151.424 de lei (dintre care, 98,46%, respectiv 114.931.733 de lei pentru nerespectarea legislaţiei RO e-Transport – OUG nr.41/2022).

”În ceea ce priveşte numărul de înregistrări din RO e-Transport, 19.195.733, o pondere covârşitoare o reprezintă transporturile efectuate pe teritoriul naţional, 18.508.815, adică 96%. Restul înregistrărilor sunt reprezentate în special de Achiziţii Intracomunitare (AIC) – 353.513, Livrări Intracomunitare (LIC) – 134.745, Importuri (IMP) – 56.192 şi Exporturi (EXP) – 30.022”, a mai transmis ANAF.

D.Constantin