-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:41
No menu items!

După ALDE și Pro România, PSD anunță că nu ar mai vota prelungirea stării de urgență

spot_img

PSD este al treilea dintre partidele de opoziție care anunță că nu ar mai vota prelungirea stării de urgență în orice condiții. Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a argumentat deja decizia de a nu vota prelungirea stării de urgență. Victor Ponta a anunțat și el că va lua o decizie finală, cu privire la vot, luni seară.

PSD, prin președintele interimar Marcel Ciolacu, a menționat drept condiție pentru votarea prelungirii stării de urgență „o minimă garanție că vor fi luate măsurile corecte și necesare pentru prevenirea unui dezastru economic”, scrie liderul PSD pe Facebook. 

#Transparentizarea informării, deciziilor și achizițiilor efectuate de Guvern pe perioada stării de urgență;

#Plan de acțiune pe termen scurt și mediu în domeniul sanitar pentru #testarea populației, o condiție obligatorie pentru reîntoarcerea rapidă la muncă și reluarea activităților economice;

#Măsurile economice și sociale, pentru cetățeni și mediul de afaceri, pentru protejarea #puterii de cumpărare a românilor, #păstrarea locurilor de muncă și #limitarea efectelor crizei economice (cele luate până cum sunt inaplicabile și insuficiente, după cum se poate observa!);

#Proiectele majore de #investiții pe care Guvernul trebuie le va demara pe perioada stării de urgență pentru a reporni economia;

#Măsurile care vor fi luate pe perioada stării de urgență în #agricultură pentru limitarea efectelor secetei și asigurarea necesarului de hrană pentru populație.”

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a explicat sâmbătă, într-un editorial publicat de evz.ro, argumentele pentru ca nu va vota pentru prelungirea stării de urgență. 
„ (…) Pentru că aceste ordonanțe militare nu fac aproape nimic din ce nu poate fi făcut de o administratie civilă, dar, în schimb, ne produc tuturor daune importante. Doar posibilitatea de a opri zboruri spre și din zone fierbinți sau închiderea mall-urilor nu justifica o asemenea măsură extremă. Nu o să votez pentru prelungirea stării de urgență pentru că, la adăpostul ei, aceste ordonanțe militare legalizează lipsa de transparență și deschid drum liber abuzurilor. De asemenea, ele permit guvernanților să puna botniță mass-mediei și să transforme criza generata de coronavirus într-o uriașă acțiune de propagandă.”
Starea de urgenţă pe teritoriul României a fost declarată de către Preşedintele României la data de 16 martie 2020 pentru o perioadă de 30 de zile. Potrivit Constituţiei, starea de urgenţă poate fi prelungită de câte ori este nevoie. De fiecare dată, însă, procedura are nevoie de aprobarea Parlamentului. Şeful statului a anunţat deja intenţia de a prelungi această perioadă de restricţii, în condiţiile în care se aşteaptă ca vârful epidemiei de coronavirus să fie atins după 20 aprilie, până în jur de 1 mai. După anunţul privind prelungirea stării de urgenţă, în termen de cel mult 5 zile, preşedintele României solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate.