DIICOT a anunţat trimiterea în judecată a 35 de persoane, în dosarul deschis în 2017, care vizează CFR Marfă şi conducerea acestei instituţii de la momentul producerii faptelor. Gruparea a vândut peste 2.400 de vagoane ca fier vechi, deşi acestea erau oţel şi fier vechi special, producând un prejudiciu de peste 7,5 milioane de euro.
Cei 35 de inculpaţi sunt cetăţeni români şi libanezi, unii dintre ei având, la vremea respectivă, calităţile de director general, director operaţiuni dezvoltare, director economic-financiar, director vânzări, şef serviciu, inginer şi contabil. Ei sunt acuzați de constituirea unui grup infracţional organizat, delapidare în formă continuată cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani în formă continuată, prejudiciul fiind estimat la 33.628.496,44 lei (7.541.036,11 euro).
Procurorii au stabilit că gruparea, formată din fatori de decizie din societatea de stat, administratorii unor firme, alți funcționari dar și reprezentanţii unei societăţi comerciale din Călăraşi, beneficiară a unui contract cu CFR Marfă, a vândut peste 2.400 de vagoane ca fier vechi, deşi acestea erau oţel şi fier vechi special.
”Grupul, care a implicat factori de decizie de la nivelul central şi teritorial al societăţii de transport, a avut drept scop subevaluarea bunurilor din patrimoniul societăţii, cu prilejul operaţiunilor de vânzare-cumpărare a 2.450 de vagoane destinate casării, facilitând însuşirea de către o societate comercială a diferenţei rezultate între valoarea reală şi cea subevaluată a bunurilor casate. Subevaluarea a fost realizată prin iniţierea de către societatea de transport a unei proceduri de licitaţie pe Bursa de Mărfuri Bucureşti a 2.450 de vagoane pe roţi, la preţ de fier vechi, deşi, în conformitate cu standardele în materie, deşeurile metalice provenite din casarea materialului rulant se încadrau în categoria “deşeu fier vechi greu” şi “deşeu fier vechi special” (oţel), categorii de deşeuri cu o valoare de piaţă net superioară (fiind ascunsă adevărata natură a materialelor care intrau în compunerea vagoanelor)”, arată procurorii.
În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii asupra a 76 de imobile din Bucureşti şi judeţele Călăraşi, Dâmboviţa, Prahova, Constanţa, Gorj, Hunedoara, Iaşi, Ilfov şi Galaţi.
M. Nedelcu