Directorul general al grupului OMV, Gerhard Roiss, a anunţat, la scurt timp după „închiderea” proiectului Nabucco West, că grupul austriac are un „plan B” care prevede construcţia unei conducte proprii în Balcani pentru a transporta gazele naturale descoperite în Marea Neagră.
Într-o scurtă conferinţă de presă, Roiss a mai declarat că, în maximum un an şi jumătate, OMV va şti câte gaze naturale sunt disponibile în Marea Neagră şi atunci se va putea gândi la ce rută şi la ce dimensiune ar trebui să aibă o posibilă conductă. Directorul OMV a mai spus că cele 50 de milioane de euro investite în planificarea proiectului Nabucco nu sunt o pierdere, pentru că vor putea fi utilizate în cazul în care se va decide construcţia unei conducte proprii.
Companiile OMV Petrom şi Exxon ar putea extrage anual 6,5 miliarde metri cubi de gaze naturale din perimetrul Neptun din Marea Neagră, potrivit estimărilor preliminare, cantitate care echivalează cu aproape jumătate din consumul anual actual al României.
Cele două companii explorează împreună perimetrul Neptun din Marea Neagră. În luna februarie a anului trecut, societăţile au anunţat o descoperire semnificativă de gaze în urma forării sondei Domino-1, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi.
„Se estimează că studiul de seismică 3D realizat pe blocul de mare adâncime Neptun, care a început la sfârşitul anului 2012, va fi finalizat în trimestrul al doilea din 2013. (…) ExxonMobile Exploration and Production Romania Limited şi OMV Petrom estimează că vor investi până la 1 miliard de dolari americani în acest program de explorare. Programul include studiul de seismică 3D, aflat în desfăşurare, precum şi forajul de explorare şi evaluare ulterior, care este posibil să înceapă la sfârşitul anului 2013 sau începutul lui 2014”, potrivit comunicatului.
Volumul potenţial de gaze care ar putea fi extras la sonda Domino-1 urmează să fie confirmat în urma unor noi teste, înainte de a lua o decizie de a trece în faza de dezvoltare.
Ştefan Tănăsescu