3 C
București
marți, 7 ianuarie 2025 - 4:28
No menu items!

După 15 ani de așteptare, Gabriel Resources pregătește un arbitraj internațional împotriva statului român în cazul Roșia Montană

spot_img

rm

Compania canadiană Gabriel Resources pregăteşte un caz de arbitraj internaţional împotriva României, în care va cere despăgubiri de miliarde de dolari, după ce a încercat fără succes în ultimii 15 ani să dezvolte proiectul minier Roşia Montană, potrivit publicaţiei canadiene The Globe and Mail.

Gabriel Resources face planuri pentru acest caz, care va începe la o curte de arbitraj comercial din Viena, în a doua jumătate a acestui an. Posibilitatea rezolvării litigiilor la Viena este stabilită prin contractual cu statul român. Concomitent, activitățile din România vor fi oprite, pentru conservarea rezervelor financiare. Astfel, compania ar putea concedia în mai circa 80% din cei 400 de angajaţi, în prezent aflaţi în şomaj tehnic, dacă proiectul nu avansează, eventual printr-o decizie a Parlamentului.

Compania Gabriel Resources este listată la Bursa din Toronto și a cheltuit 550 de milioane de dolari în ultimii 15 ani pentru dezvoltarea proiectului aurifer de la Roșia Montană, în județul Alba. Reprezentanții companiei au ameninţat în septembrie anul trecut că vor cere până la 4 miliarde de dolari din cauza ”multiplelor încălcări ale tratatelor de investiţii”.

Gabriel Resources deține 80,69% din acţiunile companiei românești Roșia Montană Gold Corporation, restul capitalului fiind controlat de statul român, prin Minvest Roşia Montană.

Rezervele exploatabile de la Roșia Montană sunt estimate la 314 tone de aur și 1.480 tone de argint. Proiectul prevede investiții de  2 miliarde de dolari și venituri directe pentru bugetul de stat şi bugetele locale de aproximativ 2,3 miliarde dolari, la un preț mediu de 1.200 dolari/uncie.

Până în prezent, proiectul a fost blocat de administrația de la București pe baza a trei categorii de argumente: protecția mediului, patrimoniu cultural și beneficiile economice ale statului.

Instituțiile europene s-au abținut de la o recomandare clară asupra autorizării exploatării resurselor, în contextul în care aceasta este o decizie ce ține de suveranitatea statelor memebre. Ca principiu, Comisia Europeană a transmis că economia europeană ar trebui să-și exploateze resursele pentru a-și păstra competitivitatea și că extragerea prin metoda cianurării este permisă, cu respectarea unor limite stricte.

V.B.