Dunărea a atins cote record în capitala slovacă, Bratislava, provocând inundații masive care au afectat mai multe regiuni din țară. Echipe de salvare lucrează neîncetat pentru a ridica baricade pe malurile fluviului, încercând să prevină extinderea inundațiilor în alte zone.
Alerta roșie a fost emisă în mai multe regiuni ale Slovaciei, iar autoritățile au avertizat populația cu privire la pericolul inundațiilor. Dunărea a depășit nivelurile de inundații din 2002, când a avut loc ultima mare catastrofă naturală din țară.
Video: Inundații Bratislava, Slovacia- X (Twitter)
„Situația este foarte gravă. Nivelul apei continuă să crească, iar inundațiile au afectat deja case, școli și afaceri. Suntem pregătiți să intervenim pentru a ajuta oamenii afectați de inundații”, a declarat prim-ministrul Slovaciei, Eduard Heger.
Inundațiile au provocat daune majore infrastructurii, mai multe drumuri și căi ferate fiind blocate, afectând grav transportul public și comercial. Serviciile de urgență au fost suprasolicitate, iar echipele de salvare lucrează în continuu pentru a evacua oamenii din zonele afectate.
Cauzele inundațiilor
Cauzele inundațiilor din Slovacia sunt atribuite ploilor abundente din ultimele săptămâni, care au dus la creșterea semnificativă a nivelului apei în Dunăre. Meteorologii au avertizat că în următoarele zile se așteaptă noi precipitații abundente, ceea ce ar putea agrava situația inundațiilor.
„Situația este complexă și imprevizibilă. Suntem pregătiți să facem față oricăror provocări și să oferim sprijin populației din zonele afectate de inundații”, a declarat ministrul slovac al Mediului, Ján Budaj.
Situaţia este tragică şi în Austria. Vântul a bătut aici cu aproape 150 de kilometri pe oră, iar, în Stiria, peste zece mii de locuinţe nu aveau aseară curent electric. Teama cea mai mare este nivelul Dunării care s-ar putea ridica la cote nemaivăzute în ultimii zece ani. Pe lângă ploaie, Austria a fost acoperită şi de cantităţi însemnate de zăpadă.
D.Constantin