Hidrologii se așteaptă ca Dunărea să atingă cotele maxime la intrarea în țară duminică, 25 mai.
Dunărea se situează peste cotele de inundaţie, la staţiile hidrometrice Calafat, Bechet, Corabia, Turnu Măgurele şi Zimnicea şi are un debit de 12.100 metri cubi pe secundă la intrarea în ţară. Autoritatea Națională Apele Române a precizat că nu există deocamdată risc major de inundaţii pentru populaţie şi locuinţe.
La această oră, Dunărea se situează peste cotele de inundaţie (CI), la cinci staţii hidrometrice: Calafat (cu 60 cm), Bechet (cu 84 cm), Corabia (cu 53 cm), Turnu Măgurele (cu 63 cm), Zimnicea (cu 35 cm), se arată într-un comunicat al Administraţiei Naţionale „Apele Române” (ANAR).
Digurile de pe sectorul Gruia-Zimnicea au intrat în faza II de apărare (aferentă depăşirii cotei de inundaţie, respectiv codului portocaliu de inundaţii), iar, în aval de Zimnicea, sunt în faza I (aferentă depăşirii cotei de atenţie, respectiv codului galben de inundaţii).
Luni, fluviul Dunărea înregistrează, la intrarea în ţară, în secţiunea Baziaş, un debit de 12.100 mc/s.
Potrivit prognozei Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor (INHGA), în perioada imediat următoare (în intervalul de prognoză 19 – 25 mai), debitul Dunării la intrarea in ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere şi poate ajunge la valoarea de 13.500 mc/s, fiind aproape dublu faţă de media multianuală a lunii mai (7.250 mc/s).
Prognoza este reactualizată în fiecare zi, în funcţie de informaţiile primite de la Centrul de prognoze hidrologice din Serbia, precum şi datele colectate din sistemul naţional de monitorizare.
R.D.