-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 9:37
No menu items!

Dumitru Costin: Industriile strategice sunt în pericol din cauza creșterii mediei de vârstă a angajaților

spot_img

 Dumitru Costin: Industriile strategice sunt în pericol din cauza creșterii mediei de vârstă a angajaților

Industriile aeronautică și energetică din România au o mare problemă din cauza creșterii mediei de vârstă a angajaților, a declarat vineri Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical (BNS). Astfel, România ar putea pierde locuri de muncă în aceste domenii, pentru că angajații instruiți ies din sistem pe cale naturală și nu există forță de muncă tânără, cu un grad de calificare corespunzător, care ar putea să-i înlocuiască.

”Media în domeniul energetic a crescut amenințător, a trecut de 45 de ani și tot crește, pentru că nu mai vine nimic din urmă. Discutăm de un domeniu în care apar noi tehnologii, energie verde. Procesele de educare, de formare a resursei umane sunt la pământ”, a spus Costin. În industria aeronautică, media de vârstă este de aproape 50 de ani.

BNS a lansat vineri o platformă de e-learning, cofinanțată prin fonduri europene nerambursabile pentru resurse umane (POSDRU).  Programul de educație la distanță este coordonat de Asociația Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori (AFAN) și a fost conceput inițial pentru a pregăti pentru piața muncii foștii sportivi de performanță, însă se adresează acum și persoanelor cu alte activități, care vor să se specializeze sau să obțină o nouă calificare. Pentru început, platforma oferă 15 programe de formare, printre care Management sportiv, Antrenorat, Arbitraj, Jurnalism, Organizare de evenimente sau Dietă și nutriție.

Dumitru Costin a afirmat că o mare problemă în mentalul românilor este ”anchilozarea” față de opțiunile alternative, cu referire la mentalitatea de căuta să iasă la pensie cu aceeași meserie pe care au avut-o la prima angajare. Acest model nu mai este valabil acum, mai ales în contextul în care tot mai multe societăți și instituții trec prin procese de restructurare și concediere.

”Realitățile economice și sociale ne împing spre un alt tip de comportament, în care educația pe tot parcursul vieții este o componentă obligatorie. La acest capitol, România este pe ultimul loc în Europa. Nu facem școală degeaba, ci facem școală pentru a fi mai buni, pentru a avea mai multe oportunități și pentru a câștiga mai multe resurse”, a mai spus Costin.

Vlad Bârleanu