4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 20:09
No menu items!

DUMINICA FLORIILOR. Simbolul salciei binecuvântate de Maica Domnului

spot_img

Duminica Floriilor sau intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim este cea mai mare sărbătoare din Postul Paștelui, marcând Săptămâna Patimilor. 

Duminica Floriilor este o sărbătoare creștină fără dată exactă, comemorată întotdeauna în ultima duminică dinaintea Paștelui. În ziua de Florii, se sfințesc la biserică ramuri de salcie, care se păstrează, se pun la icoane și la intrarea în casă, pentru protecție. 

O veche legendă ne spune că Maica Domnului, vrând să-și vadă Fiul ce tocmai fusese răstignit, nu a putut să-și continue drumul din cauză că o apă mare i s-a ivit în cale. S-a rugat de toate buruienile s-o treacă apa, însă doar salcia a fost cea care a ajutat-o. Astfel, Maica Domnului a binecuvântat salcia ca oamenii să o ducă la biserică, iar preoții să o slujească.

Pe de altă parte, ramurile de salcie amintesc de ramurile de finic și măslin cu care a fost întâmpinat Isus Hristos de mulțime, la intrarea în Ierusalim.

Începând cu seara din Duminica Floriilor, în toate bisericile din țară, încep Deniile, slujbele care ne amintesc de momentele din viața Mântuitorului, de la intrarea în Ierusalim până la Învierea Sa din morți. În duminica dinainte de săptămâna patimilor este dezlegare la pește.

În ziua de Florii, unele gospodine scot hainele și veșmintele la aer în curte, le scutură de praf și, în plan simbolic, de rău și de urât.

Ziua de Florii aduce cu ea superstiții legate de cum va fi vremea de Paște sau cum va fi timpul în vara ce va urma.