Judecătorul CSM Horaţius Dumbravă susţine, într-un interviu acordat postului Money TV, în emisiunea Afaceri Interne, de miercuri seară, că, prin trecerea Registrul Comerţului în subordinea Camerei de Comerţ, România încalcă condiţiile de aderare la Uniunea Europeană.
„Nu ni se pare deloc oportun ca registrul comerţului să treacă de la un operator public, pentru că este un serviciu de interes public, la un operator privat. Nouă ni se pare o mare greşeală”
Horațius Dumbravă
El a mai spus că nu este prima încercare de acest fel şi că a citit poziţiile ministerului justiţiei cu fiecare ocazie când au fost respinse propunerile de scoatere a Registrului Comerţului de sub autoritatea statului.
„A fost una în 2002, una în 2005 sau 2006. S-a venit cu studii la nivelul Uniunii Europene şi s-a constatat că majoritatea statelor din UE păstrează acest registru ca o instituţie publică, la o instituţie publică, şi nicidecum la un operator privat, cu atât mai mult cu cât, trebuie să spun acest lucru, a fost una din condiţiile de aderare ale României la UE”
Horațius Dumbravă
Magistratul susţine că toate argumentele vin în sprijinul rămânerii ONRC la un operator public: pentru că există un control pe scară ierarhică, dar mai ales pentru că Oficiul este un serviciu public.
„Vă spun ce am discutat noi în secţie şi de altfel, din consultările cu colegii din ţară, toţi colegii cu care am discutat sunt în aceeaşi idee, de a păstra registrul comerţului la o instituţie publică, în speţă la oficiul comerţului. Ca o paranteză, cât am fost un an preşedinte în 2011, la CSM, niciun ambasador cu care am avut întâlniri, şi am avut întâlniri, nu s-a plâns de acest oficiul al registrului comerţului, cu privire la operaţiunile pe care le efectuează. De altfel, statul a şi investit foarte mulţi bani în a face cât mai operaţional acest oficiu, în operaţiunile pe care el le derulează registrul comerţului, tocmai pentru ă era o condiţie de aderare a româniei la UE”
Horațius Dumbravă
Parlamentul are obligaţia de a transmite acest proiect legislativ şi CSM, pentru aviz. De altfel, CSM ar putea da un aviz negativ acestui proiect.
Andi Topală