Veştile despre îndulcitorii artificiali nu sunt dulci. Îndulcitorii artificiali sunt notorii pentru faptul că te fac să te îngraşi şi să devii nesănătos. Este corect. Dacă te gândeşti la asta pentru o clipă, este împotriva logicii, totuşi este amarul şi ironicul adevăr.
Zahărul artificial este departe de opţiunea “sănătoasă” cu puţine calorii lăudată de către companiile producătoare şi cei mână în mână cu ele. Numele chimic pentru Splenda este sucraloză, ales deliberat pentru cât de similar sună cu sucroză. Doar ca nu este sucroză, ci triclorosucroză, însemnând că are clor în ea. Deci numărătorii de calorii, atenţie, s-ar putea ca să faceţi corpului mai mult rău decât bine pe termen lung.
Îndulcitorii artificiali îţi perturbă metabolismul. Senzaţionalul în legătură cu îndulcitorii artificiali este că încetinesc metabolismul şi te supun riscului de tulburări metabolice şi în consecinţă câştig în greutate. Ideea că obezitatea s-ar putea să îşi aibă rădăcinile în dieta cu dulciuri şi băuturi sărace în calorii, oricât de ridicol sună, ar putea să fie pe deplin adevărată. Potrivit unui studiu ştiinţific făcut în Statele Unite în 2008 pe o mostră de 18 000 de oameni, consumul a una sau mai multe băuturi îndulcite artificial, de “dieta” pe zi a sporit riscul de a căpăta tulburări metabolice cu 30-40%. Aceasta ne-ar putea oferi o idee despre motivul pentru care obezitatea de exemplu este în creştere.
Aspartamul: cel mai mortal dintre toate
Încă un îndulcitor artificial, Aspartamul este cunoscut pentru a cauza o gamă de probleme de sănătate şi simptome îngrijorătoare, de la convulsii la tumori cerebrale. Zvonuri controversate spun că FDA a aprobat Aspartamul ca “sigur”, totuşi este unul dintre cei mai periculoşi aditivi alimentari care au fost forţaţi asupra publicului prin mijloace înşelătoare. “Doar” 90 de simptome diferite au fost documentate ca rezultat al consumului de Aspartam, şi acestea includ atacuri de panică, afectarea exprimării, oboseala, deprimare, migrena, acufene, vertigo (amețeli), palpitaţii cardiace, greaţă şi spasme musculare. Epilepsia, tumorile cerebrale şi oboseala cronică nu au fost nici ele excluse ca simptome cronice ale expunerii pe termen lung la Aspartam.
Aspartamul este o combinaţie de chimicale, adică de acid aspartic (un aminoacid cu efecte excitatorii asupra celulelor cerebrale), metanol şi fenilalanină, iar oamenii de ştiinţă îl plasează la capătul cel mai înalt al domeniului de substanţe considerate toxice.
Una dintre cele mai comune plângeri ale oamenilor suferind de expunere excesivă la Aspartam este pierderea de memorie, și cel mai ironic, producătorul iniţial al Aspartamului, GD Searle, a încercat să găsească un medicament care să poată “combate pierderea de memorie cauzată de vătămarea aminoacidului excitator”.
Şi ca şi când toate acestea nu ar fi de ajuns, un neurolog de la University of Washington şi o autoritate în excitotoxine a avertizat Searle că Aspartamul, când a fost testat pe şoareci, a creat găuri în creier.
Întrebarea cu care suntem lăsaţi este aceasta: nu cumva din dorinţa de a evita alimentele bogate în zahăr, recurgem la alte variante și mai periculoase pentru sănătatea noastră?
G.T.