-2 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025 - 7:17
No menu items!

Duelul Ciucă-Ciolacu a trecut pe Facebook: „Nu puteți câștiga alegerile prezidențiale”/”Îmi este și jenă să vă răspund”

spot_img

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, îl acuză pe premierul Marcel Ciolacu de blocarea accesului României la fondurile din tranșa a treia a PNRR, în contextul în care Comisia Europeană a anunțat, marți, că țara noastră va primi doar o parte din cele aproximativ 2 miliarde de euro aferente, întrucât nu a îndeplinit toate jaloanele asumate. „Nu puteţi câştiga alegerile prezidenţiale evitând problemele reale ale României”, i-a transmis liderul PNL.

”Domnule Ciolacu, trecem de la fapte la vorbe? În mandatul meu am atras 6,3 miliarde de euro din PNRR, respectând toate jaloanele necesare. Acestea sunt fapte, nu retorică. Astăzi, problema este la dvs. Guvernul pe care îl conduceţi a blocat accesul la fondurile din tranşa 3, din cauza celor 6 jaloane esenţiale nefinalizate”, a scris, miercuri, pe Facebook, Nicolae Ciucă.

El a subliniat că nu este vorba ”de colaborare bună sau demisii de formă”.

”Românii aşteaptă rezultate, nu explicaţii şi somnifere electorale. Finalizaţi reformele şi deblocaţi fondurile – aceasta e singura cale de a merge înainte. Nu puteţi câştiga alegerile prezidenţiale evitând problemele reale ale României.

Începe să fie inflaţie de cuvântul «asumare». Aş vrea să aud mai mult despre «rezolvare»”, a mai precizat Ciucă.

Mesajul liderului PNL vine după ce, marți seară, premierul Marcel Ciolacu i-a transmis lui Nicolae Ciucă, tot pe Facebook, că ”acest circ de-a opoziția nu ajută pe nimeni. Românii așteaptă altceva de la un om de stat. În primul rând așteaptă asumare. Iar tot ceea ce a invocat Comisia sunt lucruri petrecute în mandatul dumneavoastră”.

”Domnule Ciucă, pentru prima dată îmi este şi jenă să vă răspund. Acest circ de-a opoziţia nu ajută pe nimeni. Şi nici pe dumneavoastră! Românii aşteaptă altceva de la un om de stat. În primul rând aşteaptă asumare. Iar tot ceea ce a invocat Comisia sunt lucruri petrecute în mandatul dumneavoastră”, a scris Marcel Ciolacu.

”Din fericire, lucrez foarte bine cu dl ministru Burduja şi vom corecta toate nenorocirile făcute în companiile din energie de fostul ministru Virgil Popescu, colegul dvs. Lucrez foarte bine cu ministrul Transporturilor şi probabil că aţi sesizat că astăzi un alt coleg al dumneavoastră şi-a dat demisia în sfârşit de la Metrorex. Lucrez foarte bine cu SGG-ul condus de PNL şi vom relua cât mai repede procedurile la AMEPIP. Lucrez foarte bine cu toată lumea, domnule Ciucă, ca să corectăm ceea ce s-a greşit şi să nu pierdem niciun euro din PNRR”, a transmis premierul.

Potrivit acestuia, există însă un lucru care trebuie stablit în coaliţie: ”Mai rămâne un singur lucru, pe care însă trebuie să-l decidem împreună în Coaliţie: care este cea mai bună decizie pentru micii antreprenori, pe care clamaţi că îi susţineţi. Avem nevoie de asumarea unei decizii politice clare cu privire la pragul pentru microîntreprinderi. Acela pus în PNRR de guvernul de dreapta condus de preşedintele PNL de la acea vreme- dl. Cîţu”.

Ciolacu afirmă, de asemenea, că ”oamenii trebuie să ştie”: ”Avem de ales între a scădea pragul la microîntreprinderi şi a lua în jur de 300 de milioane de euro sau a renunţa la bani şi a păstra cuantumul actual de 500 de mii de euro”.

În final, premierul a transmis un mesaj liderului liberal: ”Vreţi nu vreţi, domnule Ciucă: sunteţi parte a deciziei! Asumaţi-vă”.

Anterior, tot pe Facebook, Nicolae Ciucă a comentat anunţul Comisiei Europene cu privire la a treia cerere de plată şi a afirmat că acesta ”nu este deloc similar cu ceea ce ne-a zis public domnul Ciolacu despre riscul de a pierde bani din PNRR”.

În plus, a afirmat preşedintele Senatului, această veste ”ne loveşte când aveam nevoie să ştim cum să proiectăm bugetul pentru anul 2025”.

Comisia Europeană a aprobat marţi o evaluare preliminară pozitivă a celor şase ţinte şi a 62 dintre cele 68 de jaloane legate de cea de-a treia cerere de plată a României în valoare de 2 miliarde de euro, fără prefinanţare, în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, elementul central al programului NextGenerationEU.

Comisia a constatat că, în această etapă, nu au fost atinse şase jaloane vizând reforme ale guvernanţei întreprinderilor de stat, investiţii din domeniul transporturilor şi reforma regimului fiscal al microîntreprinderilor.

”Prin urmare, Comisia propune suspendarea parţială a plăţii în conformitate cu articolul 24 alineatul (6) din Regulamentul privind MRR. Această procedură le oferă statelor membre timp suplimentar pentru a îndeplini jaloanele sau ţintele restante, ele primind totodată o plată parţială legată de jaloanele şi ţintele care au fost atinse în mod satisfăcător”, a anunţat CE.

Comisia a transmis deja evaluarea sa preliminară pozitivă a jaloanelor şi ţintelor pe care le consideră atinse în mod satisfăcător Comitetului economic şi financiar (CEF), care are la dispoziţie patru săptămâni pentru a emite un aviz. În urma avizului CEF cu privire la evaluarea preliminară pozitivă şi după evaluarea observaţiilor transmise de România, Comisia va adopta o decizie de plată, după care se poate efectua plata către România.

                                                                                                      Adina Bucur