0.9 C
București
joi, 26 decembrie 2024 - 23:32
No menu items!

Drumul Bulgariei către moneda euro: Cum arată planul de tranziție și care sunt temerile populației

spot_img

Bulgaria intenționează să treacă de la leva (BGN) la euro (EUR) peste puțin mai mult de un an, ca parte a strategiei sale de a intra în zona euro. Deși data exactă rămâne incertă, implicațiile acestei schimbări sunt clare, potrivit unei analize a publicației Novinite. O nouă lege adoptată la Sofia descrie procesul și abordează potențialele consecințe ale unei noi amânări a aderării la zona euro.

Principalul obstacol în calea adoptării monedei euro este rata ridicată a inflației. Bulgaria a intrat în mecanismul ratelor de schimb (ERM II) alături de Croația în 2021, care este în esență o fază pregătitoare pentru aderarea la zona euro. În timp ce Croația a adoptat cu succes moneda euro în ianuarie 2023, Bulgaria și-a amânat data țintă pentru 2024 și apoi din nou pentru 2025. Previziunile recente sugerează că termenul ar putea fi amânat pentru 2026 din cauza instabilității politice actuale.

În conformitate cu noua lege, odată cu introducerea monedei euro în Bulgaria, toate conturile bancare vor fi convertite automat din BGN în EUR, fără costuri. De la acea dată, retragerile de la bancomate și plățile de salarii, pensii și alte beneficii se vor efectua în euro. Conversia va împărți suma în BGN la rata de schimb fixă de 1,95583, iar cifra rezultată va fi rotunjită la două zecimale.

Dacă salariul actual al unei persoane este de 1 500 leva, acesta se va converti în aproximativ 766,94 euro odată ce Bulgaria va adera la zona euro.

Economiile în numerar pot fi schimbate fără taxe în locurile desemnate, inclusiv Banca Națională a Bulgariei (BNB), toate băncile comerciale și sucursalele Poștei Bulgare. Acest schimb fără taxe va dura primele șase luni de la introducerea euro, fără limită de timp pentru tranzacțiile la BNB. Pentru sume mai mari, băncile pot solicita o notificare prealabilă, în timp ce sucursalele Poștei Bulgare vor avea limite specifice privind schimburile zilnice.

După introducerea euro, ratele dobânzilor la împrumuturile existente nu vor depăși nivelurile anterioare. Pentru mai mult de un an, prețurile vor trebui afișate atât în euro, cât și în leva, începând cu o lună după ce țara va primi aprobarea de a adera la zona euro. Consumatorii vor avea la dispoziție doar o lună pentru a plăti în leva după adoptarea oficială a monedei euro.

Posibila intrare a Bulgariei în zona euro a fost un subiect de discuție timp de mai mulți ani. După acceptarea sa în ERM II și în uniunea bancară în 2021, se aștepta ca Bulgaria să adopte euro alături de Croația. Cu toate acestea, din cauza preocupărilor legate de inflație, acest plan s-a confruntat cu întârzieri. Nu există o durată specifică pentru țările care trebuie să rămână în ERM II înainte de a adera la zona euro. De exemplu, Lituania a așteptat zece ani.

Inițial, 1 ianuarie 2025 a fost considerată o dată țintă pentru adoptare, dar oficialii indică acum un termen mai realist de 1 iulie 2025. Cu toate acestea, unele prognoze indică începutul anului 2026 ca fiind un scenariu mai probabil, în special având în vedere peisajul politic actual.

În iunie, rapoartele Comisiei Europene și ale Băncii Centrale Europene au arătat că Bulgaria îndeplinește toate criteriile de aderare la zona euro, cu excepția inflației. În conformitate cu criteriile de la Maastricht, rata inflației din țară nu ar trebui să depășească cu mai mult de 1,5% media celor trei țări cu cea mai scăzută inflație din zona euro. Cu o rată medie a inflației de 5,1% pentru anul care se încheie în mai 2024, Bulgaria depășește cu 1pp pragul acceptabil.

Guvernul își propune să atingă acest criteriu de referință privind inflația până la sfârșitul anului 2024 sau începutul anului 2025, după care intenționează să solicite o nouă evaluare pentru intrarea în zona euro. Întârzierea acestei tranziții ar putea avea repercusiuni semnificative.

Adoptarea monedei euro oferă mai multe avantaje, inclusiv îmbunătățirea relațiilor comerciale și turistice cu alte țări care utilizează moneda euro. În plus, un rating de credit mai bun ar duce la scăderea costurilor de împrumut pentru consumatori și la reducerea riscului de crize economice datorită supravegherii sporite în zona euro.

Pe de altă parte, adoptarea monedei euro ar putea dezavantaja Bulgaria prin limitarea controlului său asupra politicii monetare, făcând-o mai vulnerabilă la fluctuațiile economice din alte țări din zona euro. Tranziția ar putea duce, de asemenea, la inflație, deoarece întreprinderile rotunjesc prețurile, în timp ce costurile de ajustare asociate pentru întreprinderi și consumatori ar putea afecta economia. În plus, rezistența publicului la această schimbare ar putea reprezenta o provocare politică. Oamenii sunt atașați de moneda lor, care este parte a culturii politice.

România nu participă la mecanismul ERM II, care este o fază obligatorie în drumul spre Zona Euro.

T. S.