2.9 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 7:10
No menu items!

Dronele rusești încep să deranjeze și România. Armata ar putea primi dreptul să le doboare

spot_img

România încă se chinuie să conceapă noi legi ale Apărării după ce actualele, vechi de peste 30 de ani, se dovedesc ineficiente. În noaptea de sâmbătă spre duminică, o nouă dronă rusească a intrat în spațiul aerian al României. Două avioane F-16 i-au monitorizat traseul până când a părăsit teritoriul naţional spre Ucraina. Și atât.

În februarie 2024, șeful Statului Major al Armatei, generalul Gheorghiță Vlad, spunea că nu este lege pentru doborârea dronelor rusești pe timp de pace. După șapte luni, nu s-a schimbat nimic, iar duminică o dronă rusească s-a plimbat nederanjată zeci de kilometri deasupra teritoriului României.

Discuțiile privind modificarea Legii Apărării Naționale se pare că intră abia acum într-o nouă fază, cu scopul de a permite Armatei Române să doboare drone sau alte obiecte neidentificate care survolează teritoriul național.

În această dimineață, șefii Comisiei de Apărare din Senat au avut o întâlnire la Ministerul Apărării Naționale (MApN) pentru a discuta despre acest proiect legislativ esențial pentru securitatea națională.

Mâine urmează noi consultări cu șefii Armatei, în Parlament.

Acestea nu sunt însă primele discuții pe această problemă. În sesiunea parlamentară de primăvară au avut loc dezbateri pe marginea acestui subiect, însă reprezentanții MApN nu ar fi venit cu soluții concrete, limitându-se doar la a sublinia că, din punct de vedere legal, Armata nu are în prezent autoritatea de a acționa împotriva dronelor care încalcă spațiul aerian românesc.

Dronă rusească găsită la Periprava

Cel puţin o dronă a intrat în România în timpul atacurilor nocturne asupra Ucrainei vecine din noaptea de sâmbătă spre duminică.

O dronă a survolat România timp de mai bine de 30 de minute. Incursiunea a avut loc în noaptea de 7-8 septembrie, implicând o dronă rusească Shahed, cunoscută și sub numele de Geran-2.

Ieri, fragmente de dronă rusească au fost găsite de militari în apropierea localităţii tulcene Periprava. Militarii au extins căutările și în apropierea localităţii Caraorman, unde existau indicii că ar fi alte resturi de dronă.

Ciolacu: “Asta este”

„Asta este”, a declarat Marcel Ciolacu după ce dronele rusești au încălcat spațiul aerian al României. 

„Nu au fost probleme deosebite pe teren, (atacurile) vor continua, pentru că urmează iar exporturi de grâne. Asta este, noi avem un război lângă granița cu România”, a precizat premierul.

Geoană: „Mai este puțin de muncă”

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a insistat că trebuie modificată legislația românească în domeniul apărării antiaeriene, astfel încât să poată fi doborâte dronele rusești care intră ilegal în spațiul nostru aerian.

„Pentru a fi totul clar, în cazul unei situații de urgență, trebuie să știm cine are autoritatea să intervină, cum se lucrează cu NATO, cât de multe din forțele românești se implică și cum trec ele sub comanda NATO”, a declarat Mircea Geoană, la Radio ZU.

El a precizat că NATO tratează „în mod serios” fiecare incident de acest gen în parte.

„Avem informații în timp real despre astfel de incidente. Împreună cu Aliații vom discuta aici, la NATO, un mecanism clar: cine ce face, în ce ordine și cu ce autorizație. Este, dacă vreți, un fel de bucătărie procedurală pe care trebuie să o facem împreună cu toți aliații, pentru a fi siguri că orice incident e tratat cu seriozitate. Dacă e ceva grav, să reacționăm cu toată forța NATO, dacă e doar un incident, să fim siguri că nu sărim calul și nu ne transformăm în ceva și mai complicat”, a mai explicat Mircea Geoană.

Ciucă cere un protocol cu Ucraina

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a transmis, ieri, că România trebuie să încheie un protocol cu Ucraina.

„Dronele lansate de pe teritoriile controlate de armata lui Putin au încălcat spațiul aerian al României și Letoniei săptămâna aceasta.

Ce trebuie să facem?!

Acordul dintre Polonia și Ucraina din iunie trebuie să fie un model pentru toți vecinii Ucrainei de pe flancul estic al NATO, permițându-le să doboare dronele și rachetele rusești care vin în direcția lor. Trebuie să protejăm oamenii care locuiesc aproape de granițele noastre cu mult înainte ca amenințările să ajungă la ei. Avem nevoie de un acord similar cu Ucraina”, a transmis Ciucă.

                                                                                                            Adina Bucur