Drapelul Suediei a fost arborat luni la sediul NATO din Bruxelles, consolidând locul țării scandinave ca al 32-lea membru, la doi ani după ofensiva majoră a Rusiei împotriva Ucrainei, care i-a convins pe suedezi să renunțe la neutralitatea tradițională.
Sub o ploaie deasă, premierul suedez Ulf Kristersson, Prințesa Moștenitoare Victoria și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg au privit cum doi soldați au ridicat steagul albastru cu o cruce galbenă.
”Invazia rusă, brutală și la scară largă împotriva Ucrainei a unit Suedia în spatele concluziei că o aderare cu drepturi depline la NATO este singura alegere rezonabilă”, a declarat Kristersson.
„Aderarea Suediei arată încă o dată că uşa către NATO rămâne deschisă. Fiecare ţară are dreptul de a-şi alege propria cale. Când preşedintele Putin şi-a lansat invazia în urmă cu doi ani, a vrut mai puţin NATO şi mai mult control asupra vecinilor săi. A vrut să distrugă Ucraina ca stat suveran. Dar a eşuat”, a declarat Stoltenberg.
Swedish flag has been raised outside NATO headquarters in Brussels pic.twitter.com/Rmz23f3LOk
— TRT World Now (@TRTWorldNow) March 11, 2024
În urma invaziei Rusiei în Ucraina la 24 februarie 2022, Suedia a ales să abandoneze două secole de neutralitate şi nealiniere militară pentru a se alătura celei mai importante alianţe militare din lume.
Joia trecută, premierul suedez i-a prezentat secretarului de stat american Antony Blinken documentele oficiale care consfinţesc apartenenţa ţării sale la Alianţa Nord-Atlantică. Statele Unite sunt depozitarul Tratatului Atlanticului de Nord, semnat în capitala americană în 1949.
„Preşedintele Putin a început acest război şi l-ar putea încheia astăzi. Dar Ucraina nu are această opţiune. Capitularea nu înseamnă pace”, a spus el, părând să-i dea, la rândul său, o replică Papei Francisc, care într-un interviu difuzat în weekend îndemna Ucraina să „aibă curajul” de a ridica „steagul alb” şi de a sta la masa negocierilor.
”Trebuie să continuăm să întărim Ucraina pentru a-i arăta preşedintelui Putin că nu va obţine ceea ce vrea pe câmpul de luptă şi că trebuie să se aşeze la masa negocierilor”, a continuat Stoltenberg, reafirmând că Ucraina este „mai aproape ca niciodată” de aderarea la NATO.
Odată cu aderarea Suediei, după cea a Finlandei, toate ţările riverane Mării Baltice, cu excepţia Rusiei, sunt acum membre ale Alianţei Nord-Atlantice.
Finlanda a obţinut aderarea la NATO în aprilie, dar procesul de aderare a Suediei a fost îngreunat de negocierile cu Turcia și Ungaria.
T. S.